Wat is diabetes?

InhoudDiabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de alvleesklier geen of te weinig insuline produceert of het lichaam is minder gevoelig voor de vrijgekomen insuline. Ons lichaam heeft glucose (suiker) nodig om te kunnen functioneren. De glucose komt in het bloed door het innemen van eten en drinken. In voedsel en drank zitten koolhydraten verwerkt. Eenmaal in het lichaam worden de koolhydraten omgezet in glucose. Bloed vervoert de glucose naar alle cellen in het lichaam waar het vervolgens wordt gebruikt om energie te produceren. 

Met deze energie zijn wij in staat te leven, te bewegen, te groeien en te denken. Om de glucose in de lichaamscellen te krijgen is een soort sleutel nodig. Deze sleutel wordt ook wel insuline genoemd. Insuline is een eiwitachtig hormoon dat door het lichaam wordt geproduceerd in de alvleesklier. De insuline zorgt ervoor dat de glucose uit het bloed de lichaamscellen in kan. De cellen worden op deze manier voorzien van brandstof. Insuline zorgt er dus voor dat de hoeveelheid circulerende glucose in het bloed verminderd.
Bij mensen met diabetes werkt de productie van insuline niet meer of onvoldoende waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed toeneemt. Ook de opname van insuline door de lichaamscellen kan verstoord zijn. Onder normale omstandigheden zorgt de alvleesklier voor voldoende afstoot van insuline. Bij mensen met diabetes is dit dus niet het geval en moeten zij deze regulatie zelf doen.
Verschillende typen
Diabetes kent verschillende typen. Hieronder worden de belangrijkste weergegeven:
  • Diabetes type 1: Bij mensen met diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De hoeveelheid glucose in het bloed zal daardoor stijgen als ook de bloedsuikerwaardes. Mensen met diabetes type 1 zijn daarom zelf verantwoordelijk voor het toedienen van insuline. Het toedienen van insuline kan door middel van een insulinepen of insulinepomp. Deze hulpmiddelen vervangen de functie van de alvleesklier. 
     
  • Diabetes type 2Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Er komt zodoende te weinig glucose in de lichaamscellen en er ontstaat een relatief tekort aan insuline, wat tot een verhoogde bloedsuikerwaarde  lijdt. In veel gevallen ontstaat diabetes type 2 als gevolg van overgewicht en een ongezonde leefstijl. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een belangrijke rol. Mensen met diabetes type 2 volgen in eerste instantie een dieet om de glucose-inname te beperken, sport is daarbij zeer belangrijk. Mocht dit niet voldoende zijn dan zorgen tabletten en/of insuline voor een betere opname of stimulatie voor aanmaak van de insuline.
Behandeling
Mensen met diabetes moeten dus zelf hun insulineproductie toedienen of stimuleren. Deze zelfregulatie zorgt ervoor dat mensen met diabetes regelmatig hun bloedsuikerwaarden moeten controleren. Een overvloed aan insuline en een tekort aan glucose in het bloed zorgt voor hypoglykemie (een te lage bloedsuikerwaarde). Een tekort aan insuline en een overschot aan glucose zorgt voor hyperglykemie (een te hoge bloedsuikerwaarde). Op deze manier kan een ideaal evenwicht gevonden worden tussen de glucose-inname en insulinebehoefte.
Een goede behandeling van diabetes voorkomt complicaties, op de korte en lange termijn, ten gevolge van de diabetes. Regelmatige controle van bloedsuikerwaarden en daarbij behorende juiste hoeveelheid medicatie vormen de basis voor een goede behandeling van diabetes.Ook sport vormt een belangrijk onderdeel voor een goede behandeling van diabetes. Voor meer informatie over sport en diabetes klik hier.
Diabetes in Nederland
Diabetes heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een sterk groeiende chronische aandoening. In Nederland zijn op dit moment bijna 1 miljoen mensen met diabetes. De verwachtingen van het RIVM zijn dat, bij ongewijzigd beleid, het aantal mensen met diabetes in 2025 stijgt tot 1,3 miljoen. Één op de tien mensen met diabetes heeft type 1, de overige mensen hebben type 2; of een afgeleide vorm daarvan.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)