Voedselverspilling is een ‘ecologische, economische en morele ramp’

Voedselverspilling is een ‘ecologische, economische en morele ramp’© 'Food waste', jbloom Voedselverspilling is een ‘ecologische, economische en morele ramp’
Britse supermarkten zeggen toe dat zij in 2030 de voedselverspilling zullen halveren. De Britse overheid verwacht van onder meer Tesco, Sainsbury’s en Waitrose dat zij zelf doelen stellen om voedselverspilling tegen te gaan. Ook voedselproducent Nestlé belooft maatregelen te nemen om verspilling terug te dringen. 
Michael Gove, de minister van Milieu, spreekt van een ecologische, economische en morele ramp. 
In Groot-Brittannië wordt jaarlijks 10,2 miljoen ton voedsel weggegooid, schrijft de Independent. De grootste voedselverspillers zijn huishoudens, die samen voor £15 miljard aan voedsel in de vuilnisbak gooien. Per huishouden gaat het om zo'n £500 aan eten. In Nederland verspillen we €145 per per persoon per jaar. Op gezinsniveau berekend komen die bedragen bij elkaar in de buurt.
Supermarkten en voedselproducenten verspillen respectievelijk 260.000 en 1,8 miljoen ton voedsel (samen ter waarde van zo'n £5 miljard), blijkt uit cijfers van de overheid. De Britse horecasector is jaarlijks verantwoordelijk voor 1 miljoen ton voedselverspilling. Ook de horeca neemt maatregelen om dat te verminderen; restaurants geven hun gasten voortaan de optie om kleinere porties te bestellen en om overgebleven voedsel in een doggy bag mee te nemen. 
In 2017 zetten de Wereldvoedselorganisatie FAO en de VN het halveren van voedselverspilling in de EU tegen 2030 op de agenda. De Britse overheid werkt aan een verplichte jaarlijkse rapportage van voedseloverschotten en –afval.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat is er per 1 januari 2025 veranderd aan de APK?

Gepensioneerd en inkomen boven 45.300 euro bruto? Per 1.000 euro extra blijft netto 391 euro over

Nieuw soort warmtepomp maakt gasaansluiting overbodig