De baas van het grootste pensioenfonds van Nederland zet zich schrap tegen korting op de pensioenen.
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
-
Topvrouw pensioenfonds ABP klaagt over dreigende korting op pensioen: ‘Pensioenvermogen is in 10 jaar verdubbeld’
Voorzitter Corien Wortmann-Kool van pensioenfonds ABP.
De baas van het grootste pensioenfonds van Nederland zet zich schrap tegen korting op de pensioenen.
Vier van de vijf grote pensioenfondsen dreigen pensioenen te gaan korten. En dat is volgens Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) niet meer uit te leggen aan het publiek, zegt ze in een interview met De Telegraaf.
Volgens de bestuurster zijn de huidige regels niet meer houdbaar en dat wordt breed gedeeld. “We zitten nu in een stelsel waarin we ons arm moeten rekenen. De spelregels van het huidige contract zijn failliet, we hebben snel nieuwe spelregels nodig. Anders maken we ons pensioen tot een speelbal.”
Samen met enkele andere pensioenfondsen wil ABP een plan opstellen, waarmee kortingen kunnen worden voorkomen. “Ons pensioenvermogen is in tien jaar verdubbeld, maar de deelnemers hebben daar geen cent van gekregen”, zegt Wortmann in de krant.
De fondsen stellen volgens de krant minister Koolmees van Sociale Zaken binnenkort voor om de spelregels te versoepelen. Ze gaan voorstellen om niet meer alleen met de extreem lage rente te rekenen, maar ook een deel van de toekomstige rendementen op beleggingen in te calculeren. “We zitten nu in een stelsel waarin we ons arm moeten rekenen”, aldus Wortmann.
Pensioenfondsen zetten hun volle lobbykracht in om huidige gepensioneerden te beschermen tegen korting op de pensioenen. Koepelorganisatie de Pensioenfederatie schetste maandag in een analyse een tamelijk dramatisch beeld van de pensioenkortingen.
In augustus zagen ambtenarenpensioenfonds ABP en Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW) hun zogenoemde dekkingsgraad tot onder de 90 procent zakken. Bij zo’n ongunstige verhouding tussen de bezittingen en de uitkeringsverplichtingen van een pensioenfonds, komen twee onwenselijke gevolgen in beeld: het verhogen van de pensioenpremies en het korten op opbouw en uitkeringen van pensioenen.
Korting pensioen? Reken maar op 8%
Maar de Pensioenfederatie trekt nu harder aan de bel. De koepelorganisatie schrijft “dat verlagingen van bijvoorbeeld 8 procent of meer niet denkbeeldig zijn”. Het is ook maar de vraag of die over meerdere jaren worden uitgesmeerd. Een “stapeling van verlagingen” behoort ook tot de mogelijkheden, aldus de belangenbehartiger. Dit heeft mede te maken met strengere rekenregels voor pensioenfondsen die in 2021 worden geïntroduceerd.
Om de dalende pensioenopbouw te compenseren zouden ook de pensioenpremies met maar liefst 10 tot 30 procent moeten stijgen, aldus de pensioenclub. Dit treft vooral werknemers die bij pensioenfondsen zijn aangesloten.
Pensioenfondsen zetten hun volle lobbykracht in om huidige gepensioneerden te beschermen tegen korting op de pensioenen. Koepelorganisatie de Pensioenfederatie schetste maandag in een analyse een tamelijk dramatisch beeld van de pensioenkortingen.
Publicatiedatum: 8 januari 2025 Moet uw auto in 2025 naar de garage voor een algemene periodieke keuring (APK)? Houd er rekening mee dat dit iets anders zal gaan dan u gewend bent. Wij leggen uit wat u kunt verwachten en waarom de RDW hiertoe over is gegaan. Wat komt er kijken bij het inplannen van een APK? De APK laat u uitvoeren in een garage die hier een vergunning voor heeft. De Dienst Wegverkeer (RDW) is de instantie die bepaalt welke garages bevoegd zijn om een APK uit te voeren. Via de RDW-locatiewijzer kunt u een erkende garage in uw buurt opzoeken. Als u een benzine- of elektrische auto heeft, moet deze na 4, 6 en 8 jaar gekeurd worden, daarna elk jaar. Bij LPG- of dieselauto’s is de eerste APK na 3 jaar, daarna moet het ook elk jaar opnieuw. Als u een afspraak inplant, houd er dan wel rekening mee dat u enkele weken moet wachten tot u aan de beurt bent. Vooral in de vakantieperiodes kan het extra druk zijn. CarPlay in auto. Hoe installeert u CarPlay en Android Auto? En w...
Publicatiedatum: 7 januari 2025 Bent u een gepensioneerde met een middeninkomen, van 45.300 euro of hoger? Dan krijgt u in 2025 te maken met belastingregels die dubbel nadelig voor u uitpakken. Vooral van het gedeelte tussen 45.300 tot 58.800 euro houdt u netto tamelijk weinig over van het bruto-inkomen, blijkt uit cijfers van pensioenadviseur Pieter van Deudekom van Doelbeleggen. Sterker nog: de belastingdruk voor dit gedeelte van uw inkomen is bijna 61 procent. Hoe zit het precies? Hoge belastingdruk voor middeninkomens gepensioneerden Hoe hoger uw inkomen, hoe meer belasting u betaalt en hoe meer zorgpremies u logischerwijs afdraagt. Maar stel dat uw bruto jaarinkomen (AOW en aanvullend pensioen) boven de 58.880 euro uitkomt? Dan betaalt u de meeste belasting over het gedeelte tussen 45.300 tot 58.800 euro. Voor het gedeelte boven de 58.800 euro wordt de belastingdruk lager, zoals u in onderstaande opsomming ziet. Belastingdruk per gedeelte van uw bruto-inkomen, afgerond op 100 ...
Mensen die in een wat ouder, minder goed geïsoleerd huis wonen, kiezen tegenwoordig massaal voor een hybride warmtepomp om hun huis te verduurzamen. Alleen dit jaar zijn al 60.000 van deze apparaten geïnstalleerd. Maar nu is er een nieuw soort warmtepomp op de markt die tot veel hogere temperaturen kan verwarmen en waardoor elk huis van het gas af kan. Hybride warmtepomp overbodig De nieuwste volledige warmtepompen gebruiken propaan of koolstofdioxide in plaats van fluorkoolwaterstof als koelmiddel, waardoor ze het water in de cv-installatie tot 75 graden in plaats van 55 graden kunnen verhitten. Experts zeggen dat daardoor de hybride warmtepomp, die op koude dagen gas verbruikt om bij te warmen, overbodig is geworden. "Wie nu nog voor een hybride warmtepomp kiest, heeft een gebrek aan doorzettingsvermogen, een gebrek aan kennis of een gebrek aan geld", zegt duurzaamheidsadviseur en installateur Patrick Schimmel tegen rtl nieuws. In acht jaar terugverdiend "Het is een f...
Reacties
Een reactie posten