De voordelen en nadelen van de griepprik.

Elk jaar keert de griep terug. Voor risicogroepen is het van belang om een griepprik te halen, omdat deze mensen meer risico lopen op complicaties bij griep. Zo’n griepprik kan nogal wat vragen oproepen. Wat doet een griepprik eigenlijk met je lichaam? Is een griepprik gevaarlijk? Dokterdokter vertelt je alles over de voor- en nadelen van de griepprik.

Wat doet een griepprik met je lichaam?

Het is in eerste instantie misschien handig om te weten wat een griepprik precies met je lichaam doet. Een griepprik bevat delen van gedode griepvirusdeeltjes. Omdat deze deeltjes dood zijn, kan je er geen koorts of griep van krijgen. Je kan een griepprik vergelijken met een soort brandoefening. Je immuunsysteem merkt namelijk dat er iets in je lichaam zit wat er niet thuishoort. Hoewel dit stofje nog niet echt kwaad kan, maakt je lichaam alvast een specifieke afweerreactie aan. Die reactie is minder sterk dan hij zou zijn bij een écht griepvirus, maar je lichaam kan er wel alvast zijn afweerreactie op ‘oefenen’, zodat hij bij een echt griepvirus beter en sneller kan reageren.
In een griepvaccin zit ook vaak een hulpstofje (adjuvans), dat wordt toegevoegd om het immuunsysteem extra te prikkelen. Je immuunsysteem wordt daardoor extra actief. Hoe actiever de afweerreactie van je lichaam na een vaccinatie, hoe beter je beschermd bent wanneer er een echt griepvirus in je lichaam zit. De bijwerkingen van een griepprik worden vaak veroorzaakt door dit extra stofje.

Wanneer heb je recht op een griepprik?

De griepprik is bedoeld voor mensen waarbij een griepje sneller tot complicaties kan leiden. Dit zijn de volgende mensen:
  • Mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen
  • Mensen met hartziekten of hartklachten
  • Mensen met diabetes
  • Nierpatiënten
  • Kinderen vanaf zes maanden tot achttien jaar die langdurig salicylaten gebruiken
  • Mensen met weinig weerstand door ziekte of een medisch behandeling
  • Mensen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen
  • Mensen met een verminderde weerstand tegen infecties
  • Verpleeghuisbewoners die niet vallen onder bovengenoemde groepen
  • Mensen van zestig jaar en ouder

De voordelen van een griepprik

Behoor je tot een van bovenstaande risicogroepen, dan kan een griepprik jou grote voordelen bieden. Wanneer jij griep oploopt, is de kans op complicaties of ernstige gevolgen namelijk groter dan bij mensen die buiten de risicogroep vallen. Het is dan van belang dat je afweersysteem goed voorbereid is op een eventuele griep.
De kans om griep te krijgen na een griepprik is verlaagd. Zeker voor mensen met aandoeningen, zoals een longontsteking of diabetes, kan dit erg baten. Griep kan zo’n aandoening namelijk verergeren. Heb je een griepprik gehad, dan is de kans dat die aandoeningen erger worden bij griep verminderd. Loop je toch griep op, dan zijn de verschijnselen minder erg door de griepprik.

De nadelen van een griepprik

Mensen die tegen de griepprik zijn, zijn vaak niet zeker van de veiligheid ervan. Zeker de hulpstoffen in de griepprik roepen vragen op. Echter, voordat een griepprik geregistreerd mag worden, is een fabrikant verplicht om de veiligheid zoveel mogelijk te testen. Hoewel elk jaar een nieuwe griepprik wordt ontwikkeld (het griepvirus blijft zichzelf namelijk veranderen), zijn de hulpstoffen altijd hetzelfde. De veiligheid is daardoor gegarandeerd. Enkele nadelen van de griepprik zijn:
  • Wanneer je de griepprik haalt, geeft dit geen garantie dat je de griep niet krijgt. Je kan de griep na een griepprik alsnog krijgen, maar vaak zijn de klachten dan minder erg en is de kans op complicaties minder.
  • Een griepprik kan bijwerkingen geven, zoals lusteloosheid, hoofdpijn of verhoging van de lichaamstemperatuur. Dat is vooral het geval bij kinderen die nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met het griepvirus. Slechts in zeer zeldzame gevallen worden ernstige bijwerkingen gemeld.
Van de griepprik kun je geen griep krijgen. Het griepvirus dat je krijgt toegediend is immers al dood.
Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: RIVM, Scientias
Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019

Reacties

Populaire posts van deze blog

Nieuw soort warmtepomp maakt gasaansluiting overbodig

Waarom elektrische auto’s in 2025 ineens minder aantrekkelijk worden

Kabinet heeft komende jaren weinig ruimte, bezuinigingen nodig bij tegenvallers