Miljoenen Nederlanders mogelijk opnieuw op hun pensioen moeten worden gekort.

Tegenvaller pensioenfondsen, nieuwe korting dreigt

door Servaas van der Laan 18 jul 2013

Weekers en Klijnsma zijn nieuwe pensioenregels voor 2015 overeengekomen - Foto: ANP

Turbulentie op de financiële markten heeft ervoor gezorgd dat grote pensioenfondsen volgend jaar de verplichte dekkingsgraad van 105 procent niet halen. Dit betekent dat miljoenen Nederlanders mogelijk opnieuw op hun pensioen moeten worden gekort.

Met die noodkreet komen pensioenfondsen ABP (ambtenaren), PFZW (zorg en welzijn), PMT (kleinmetaal) en bpf BOUW donderdag in De Telegraaf.
De tegenvaller voor de pensioenfondsen komt onverwacht, want in het eerste kwartaal van dit jaar sterkten ze juist weer aan.
Dekkingsgraad
Op 31 december volgend jaar moeten de fondsen een dekkingsgraad hebben van 105 procent. Voor iedere 100 euro die er binnenkomt, moeten er 105 worden uitgekeerd.
Als het zo doorgaat moeten de pensioenfondsen 7 procent korten om de norm te kunnen halen. Dit zou niet de eerste keer zijn. In april dit jaar brachten de fondsen de pensioenen ook al omlaag.

Volgens Elsevier
Uitstel
In hoeverre de fondsen daadwerkelijk zullen worden gekort, blijft nog de vraag. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) liet begin deze maand doorschemeren dat de fondsen die volgend jaar in de problemen komen, mogelijk respijt zullen krijgen. Wel zullen ze hun dekkingsgraad dit jaar nog naar minimaal 104 procent moeten trekken.
De Nederlandse overheid is nog meer van plan met de Nederlandse pensioenfondsen. Zo werd het idee gelanceerd om de fondsen te dwingen om hoofdzakelijk in de Nederlandse economie te investeren.Op die manier zouden de fondsen er aan moeten bijdragen om de economie uit de stilstand te halen. De nieuwe pensioenregels gaan in 2015 definitief in.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)