Doorgaan naar hoofdcontent

Meer aandacht voor de voeding van patiënten leidt tot een afname van het aantal ligdagen.

NZG

'AFSCHEID ‘DRIEMAAL DAAGS EEN MAALTIJD’ IN ZIEKENHUIS SCHEELT MILJOENEN'

 -
Normal_ziekenhuismaaltijd_ziekenhuis_eten
Het afscheid nemen van het klassieke concept van drie maaltijden per dag kan een ziekenhuis miljoenen euro’s besparen. Niet alleen is dan de kans op ondervoeding minder, maar kan ook de ligtijd van een patiënt worden teruggebracht. De kosten die ziekenhuizen moeten maken voor de extra ligdagen van ondervoede patiënten kunnen oplopen tot 700 miljoen euro per jaar. Het aanpassen van het menu naar het patroon van de patiënt kost niks. Dit blijkt uit een inventarisatie van PinkRoccade Healthcare. Dat meldt LVB Networks.
PinkRoccade Healthcare pleit ervoor dat ziekenhuizen samen met de patiënt en het behandelende team de samenstelling en frequentie van de maaltijden bespreekt. Door deze gerichter af te stemmen op de voedingsbehoeften van een herstellende patiënt, kan deze eerder aansterken. Herold van den Berg, ‎Business Unit Manager Food & Hospitality bij PinkRoccade Healthcare: “Begin allereerst met een voedingscheck-up, waarbij je de voedingsbehoeften van alle binnenkomende patiënten boven tafel krijgt. Want 100 patiënten, dat betekent 100 verschillende ziektebeelden en dus 100 verschillende voedingsbehoeften.”
Meer aandacht voor de voeding van patiënten leidt tot een afname van het aantal ligdagen. Omdat de patiënt eerder naar huis mag, bespaart het ziekenhuis op de kosten die voor de ligdagen gemaakt worden. Van den Berg: “Die bedragen lopen aardig op. Als ziekenhuizen erin slagen om die 15 procent ondervoede patiënten terug te brengen naar 14 procent, levert dat al een besparing van tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar op.”
Nadat de voedingsbehoefte van een patiënt is geanalyseerd is het belangrijk deze te registreren. Hierdoor wordt inzicht gecreëerd in wat een patiënt nodig heeft en wordt duidelijk of iemand gebaat is bij een flexibeler voedingspatroon. Van den Berg: “Ziekenhuizen kunnen denken aan meerdere voedingsmomenten met kleinere hoeveelheden. Bij het RadboudUMC en Medisch spectrum Twente wordt dit al gedaan. Uit deze cases bleek ook dat het geen extra tijd voor de keuken kosten als de administratie op orde is.”

©Nationale Zorggids

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)