Klimaatverandering heeft invloed en uitoefent op onze wereld.

Klimaatverandering leidt nu al tot hogere sterftecijfers en meer geweld

22-09-2016 Bron: OneWorld

Klimaatverandering leidt nu al tot hogere sterftecijfers en meer geweld
Foto: Ken Kistler via PublicDomainPictures.net
VAN ’T WEB – 
2030, 2040, 2050; de waarschuwingen voor de gevolgen van klimaatverandering in de toekomst zijn legio. Klimaatverandering heeft echter ook nu al grote sociale en economische effecten, zo leidt het tot hogere sterftecijfers en meer gewerld. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de University of California. 
De onderzoekers hebben voor deze analyse 100 studies over klimaatverandering met elkaar vergeleken. Hiermee kunnen ze een duidelijk overzicht creëren van de verschillende manieren waarop klimaatverandering invloed uitoefent op onze wereld. Klimaatverandering blijkt effect te hebben op gezondheid, landbouw, economie, conflict en migratie. De onderzoekers tonen bijvoorbeeld aan dat hitte leidt tot hogere sterftecijfers, meer geweld en een toename in migratie. Ook tast hitte de kwaliteit van gewassen aan.
Veel onderzoek richt zich op de toekomstige effecten van klimaatverandering, maar uit deze studie blijkt dus dat klimaatverandering ook nu al sociale en economische impact heeft. Zo zorgen de verhoogde temperaturen ervoor dat de snelheid waarmee de wereldwijde economie groeit, afneemt met ongeveer 0.25% per jaar. Ook zijn conflicten in het deel van Afrika dat onder de Sahara ligt met 29% toegenomen. Dit onderzoek benadrukt daarmee nog eens waarom het belangrijk is om nu, en niet pas in de toekomst, actie te ondernemen tegen klimaatverandering. 
Lees een Nederlandse samenvatting van het onderzoek op Scientias.nl.
Lees een Engelse samenvatting en het hele onderzoek op de website van hetwetenschappelijke tijdschrift Science.
Lees meer onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op de website van hetIntergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 
 
NINA VAN DOUWEN
Nina van Douwen is stagair bij Kaleidos Research en studeert sociale...
LEES MEER VAN DEZE AUTEUR >

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)