Ouderen zijn de afgelopen jaren hard getroffen door bezuinigingen


Ouderen steeds positiever over financiële toekomst

Ouderen zijn gunstiger gestemd over hun financiële toekomst dan voorgaande jaren, maar er blijven zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB onder 1700 respondenten. 
Voor dit positievere beeld zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Minder ouderen zagen hun pensioen gekort worden dan verwacht. Vorig jaar was die vrees er bij zes op de tien ouderen, momenteel bij twee op de tien. Ook het nettobedrag dat ze maandelijks overhouden valt hoger uit dan gedacht. Tot slot leeft onder ouderen minder dan voorheen het beeld dat zij meer inleveren dan anderen.

Gevolgen van de crisis

“Ouderen zijn de afgelopen jaren hard getroffen door bezuinigingen”, verklaart directeur Manon Vanderkaa (KBO-PCOB). “Financiële voordeeltjes zijn versneld afgebouwd, de huren, de zorgkosten zijn fors gestegen en pensioenen niet geïndexeerd. Maar ouderen zien hun financiële positie en toekomst weer wat rooskleuriger in nu het beter gaat met de economie.”

Toch zorgen bij 1 op de 4

Aan de andere kant blijven er wel zorgen, ongeveer bij een kwart van de ouderen. Zij hebben nauwelijks spaargeld of (beschikbaar) vermogen. Verder constateert KBO-PCOB dat de verhoogde AOW-leeftijd ouderen in de problemen helpt door het AOW-gat dat kan ontstaan. En de werkloosheid onder ouderen blijft hardnekkig. De ouderenorganisatie roept het toekomstige kabinet op om aandacht te hebben voor de financiële problemen van ouderen en deze voor zover mogelijk op te lossen. 

Meldpunt

KBO-PCOB opent binnenkort een meldpunt ouderenwerkloosheid om problemen en oplossingen in kaart te brengen. Vanderkaa: “We zullen onze achterban vragen wat ze onder meer vinden van het loongebouw, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de flexibele AOW-leeftijd, de scholing en ontwikkeling en ontziemaatregelen. Er moet een oplossing komen voor de grote vraagstukken die werkgevers belemmeren om ouderen in dienst te nemen.”

Bron: Telegraaf

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)