Doorgaan naar hoofdcontent

Het actuele kabinetsbeleid is vooral merkwaardig.

Btw-verhoging kost miljarden en is politiek onhandig!

Door Realpredictor

Dit is balletje–balletje spelen met de burgerij!

Op 1 januari gaat een serie prijsverhogingen door kabinet Rutte III van start. Naast de in deze tijd van het jaar veelbesproken prijsverhogingen op energie en ziektekostenpremies zal ook het lagere btw-tarief van 6% worden verhoogd naar 9%. Wat is het effect van deze btw-verhoging op onze welvaart en op de politieke situatie?
Het Centraal Planbureau heeft aangegeven dat de verhoging van het lagere btw-tarief een opwaarts effect op het gemiddelde Nederlandse consumentenprijsniveau van 0,6% heeft. De btw-verhoging kost een gemiddeld gezin ongeveer 300 euro per jaar aan extra uitgaven. Deze kostenstijging moet vervolgens gecompenseerd worden door een verlaging van de inkomstenbelasting.
Opvallend is dat economen van bijvoorbeeld ING Bank en Rabobank beweren dat dit een goede maatregel is van het kabinet. Zij vinden namelijk het bestaan van een laag btw-tarief op bijvoorbeeld voedsel en geneesmiddelen naast een hoger btw-tarief op andere producten ‘verstorend’. Volgens de bankeconomen leidt deze geplande belastingverschuiving van inkomen naar o.a. voedsel door Rutte III dan ook zelfs tot welvaartswinst! Met deze conclusie volgen de economen van ING en Rabobank vermoedelijk een rapport van het Centraal Planbureau uit 2014 over dit onderwerp.
Deze argumentatie doet de wenkbrauwen echter fronsen. Het idee dat licht belaste voedselprijzen ‘welvaart verstorend’ zijn en de welvaart omhoog gaat door voedsel zwaarder te belasten, klinkt zodanig Orwelliaans, dat het onverstandig lijkt deze theorie in de echte wereld zonder meer voor werkelijkheid aan te nemen. (RP: De volksuitzuigers zijn meesters in het verzinnen van nieuwe zgn. "noodzakelijke" belastingverhogingen!)
De btw-verhoging in 2019 veroorzaakt bijvoorbeeld een eenmalige reële ontwaarding van particulier kapitaal. Het Centraal Planbureau en de bankeconomen laten dit onvermeld. 
De vraag die overblijft is waarom Kabinet Rutte III zo’n dubieuze maatregel als de aanstaande btw-verhoging doorvoert? Het verhogen van de btw op voedsel in 2019 is politiek gezien dan ook niet zo’n handig idee geweest, gegeven de gelijktijdige prijsstijgingen van energie en ziektekostenpremies. Wat beweegt de regeringspartijen dan toch? Het is als buitenstaander, per politiek onderwerp gissen of politici en bestuurders rationeel uitgekookt zijn of dat ze zichzelf collectief in de luren leggen. Het laatste gebeurt allicht vaker dan iedereen denkt. Misschien hebben Rutte & Co. zich dan ook daadwerkelijk door adviseurs laten wijsmaken dat als ze zaken als huur, voedsel en energie duurder maken dat dan de welvaart toeneemt: het zou veel van het regeringsbeleid gedurende dit decennium verklaren.
Maar het actuele kabinetsbeleid is vooral merkwaardig, omdat juist zo voorspelbaar is dat het electoraat van de kook raakt van een combinatie van grote prijsverhogingen. Het kelderende Nederlandse consumentenvertrouwen en de politieke opiniepeilingen suggereren ook niet veel goeds voor VVD, CDA en D66. De Provinciale Statenverkiezingen in maart en de EU-parlementsverkiezingen in mei dreigen voor hen een fiasco te worden!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)