Melkkoe voor gemeenten: 1 miljard aan parkeergeld


 
Parkeerwachten in Rotterdam. Beeld © Archieffoto ANP
Nederlandse gemeenten innen in 2020 ruim 6 procent meer aan gemeentelijke heffingen. Dat komt vooral door de flink stijgende woonlasten van huiseigenaren en huurders. En ook dankzij autobezitters, die de gemeentekassen spekken met 1 miljard euro aan parkeergelden. 

Meer dan woonlasten

Naast toenemende woonlasten - zoals de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing die samen goed zijn voor 8 miljard euro - wordt de stijging ook veroorzaakt door meer opbrengsten uit toeristenbelasting en parkeerheffingen in de grootste gemeenten.
Amsterdam (+39 miljoen euro) is samen met Rotterdam (+13 miljoen) en Den Haag (+12 miljoen) de voornaamste veroorzaker dat ook de gemeentelijke parkeerheffingen stijgen in 2020. Hier gaan de gemeenten uit van een stijging van 9,6 procent naar 1 miljard euro. Daarvan komt bijna een derde op conto van de gemeente Amsterdam. De hoofdstad rekent dit jaar op 321 miljoen euro aan parkeerinkomsten.
Dat de woonlasten dit jaar fors stijgen, wisten we al langer. Eind vorig jaar berekende belangenvereniging Eigen Huis al dat de woonlasten fors omhoog zouden gaan, iets wat deze maand nog eens werd bevestigd door onderzoek van COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.

Grootste ozb-stijging in 7 jaar

Gezien de begrotingen van gemeenten lijken die ramingen grotendeels te kloppen. Zo verwachten gemeenten dat de gezamenlijke opbrengst van de ozb dit jaar met 4,7 procent toeneemt tot 4,3 miljard euro. Dat zou de grootste stijging in zeven jaar betekenen en komt onder meer doordat gemeenten zeggen dat zij meer geld nodig hebben voor de uitvoering van langdurige zorg (WMO) en de tekorten bij de jeugdzorg (Jeugdwet).
Wat betreft de afvalstoffenheffing verwachten gemeenten 8,3 procent meer te innen. Dat komt neer op 2 miljard euro en wordt veroorzaakt door een sterke stijging van de verwerkingskosten van afval, die gemeenten doorberekenen aan huishoudens.
Uit rioolheffingen ontvangen gemeenten dit jaar 1,7 miljard euro, een stijging van 2,1 procent die overeenkomt met de afgelopen jaren.

Toerisme

Naast de landelijke geldende woonlasten, draagt ook de toeristenbelasting in enkele gemeenten een steentje bij. Gemeenten begroten dit jaar 411 miljoen euro aan toeristenbelasting, liefst 117 miljoen euro meer dan in 2019 en daarmee een toename van bijna 40 procent. 
Die stijging komt voor drie kwart voor rekening van Amsterdam. Daar worden opnieuw meer toeristen verwacht en is de toeristenbelasting per 1 januari verhoogd met een vast bedrag van 3 euro, bovenop het al geldende percentage van 7 procent van de kamerprijs per persoon, per dag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)