Chagrijn over verzwijgen medicijnprijzen: 'Ons geduld met farmaceuten raakt op'

Minister is teleurgesteld
24 januari 2020 13:32Aangepast: 24 januari 2020 14:11
Een apothekersassistente haalt een medicijn uit een lade.
Er werd twee jaar naar uitgekeken: de nieuwe gedragscode van de farmaceutische industrie die meer openheid over farmabedrijven zou moeten geven. Maar nu blijkt dat er niets over het heetste hangijzer in staat: prijzen van medicijnen. Minister Bruno Bruins is niet blij en ook Tweede Kamerleden zijn teleurgesteld: "Dit is een gemiste kans, ons geduld raakt op." 
De prijzen van medicijnen, die soms oplopen tot tonnen per behandeling, veroorzaken de grootste irritatie. 

Minister niet blij

Maar in de nieuwe gedragscode wordt met geen woord gerept over prijzen van medicijnen en hoe die prijzen tot stand komen. Dat is belangrijk om te bepalen of je medicijn een eerlijke prijs heeft. 
Minister Bruins, die de gedragscode vanochtend in ontvangst nam, is niet blij met het ontbreken van prijzen: hij eist van de fabrikanten dat ze nog deze kabinetsperiode met een herziene code komen. 
''Er zijn nog veel ziekten waarvoor nieuwe medicijnen nodig zijn. Ik verwacht van de fabrikanten wel dat ze medicijnen op de markt brengen tegen redelijke prijzen", zegt minister Bruins. "Nu is er geen enkele transparantie hoe die prijzen tot stand komen. Daarom vind ik dat die transparantie ook in de gedragscode moet worden opgenomen.''

Waarom sommige medicijnen peperduur zijn

0:00/2:51
Hoe kan het dat sommige medicijnen zo duur zijn?

'Het is een begin'

De Vereniging Innovatie Geneesmidelen (VIG), die de gedragscode met haar leden heeft opgesteld, zegt dat de code nog niet klaar is. "De code is aanleiding voor een intensiever gesprek binnen de sector en met de samenleving. Dit is nadrukkelijk bedoeld als een begin", zegt voorzitter Aarnoud Overkamp. 
Een woordvoerster van de VIG voegt daaraan toe dat de branchevereniging 'niks kan zeggen over prijzen van individuele leden'. 
Het is volgens de vereniging een code die helder maakt vanuit welke principes de sector werkt en waar de sector voor staat. Een onafhankelijk adviescollege monitort of leden zich aan de code houden. Alle veertig leden van de VIG hebben de code ondertekend.
Minister Bruins krijgt de griepprikMinister Bruins krijgt de griepprik

Tweede Kamer: 'Teleurstellend'

Partijen in de Tweede Kamer reageren verbaasd en teleurgesteld.  "De farmaceutische industrie zegt met deze code transparantie voor te staan, maar dan is het natuurlijk opmerkelijk dat er niet over het heetste hangijzer gesproken wordt: de medicijnprijzen", zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman.
"Het had hen gesierd als ze over de transparantie van prijzen duidelijker afspraken hadden gemaakt. Prijzen van bepaalde medicijnen zijn moeilijk te begrijpen."
"Bruins moet meer eisen stellen aan farmaceuten", zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks. "Tot nu toe heeft de farmaceutische industrie geen kritische zelfreflectie getoond en dat doen ze ook met deze code niet. De minister moet nu doorpakken en meer eisen stellen aan de industrie."

'Gemiste kans'

Regeringspartij CDA stelt dat de enorm hoge prijzen voor bijvoorbeeld kanker- en weesgeneesmiddelen het grootste probleem zijn. "Als je zegt het belang van de patiënt voorop te stellen, verwacht je juist op dat punt duidelijke afspraken. Dit moreel kompas is een gemiste kans," zegt Joba van den Berg.
Bij de ChristenUnie raakt het geduld op: "De gedragscode is onder de maat. Ik wil dat de minister gaat kijken hoe we kunnen zorgen voor betaalbare medicijnen nu de industrie zelf niet haar verantwoordelijkheid neemt."

Wat staat er in de gedragscode?

  • In de gedragscode voor de farmaceutische industrie staan 38 afspraken over integriteit, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en kwaliteit.
  • Maar de prijzen komen dus niet aan bod.
  • Daarover is grote onvrede in de politiek. Ook de minister is niet blij. 
  • Het is volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) een code die helder maakt vanuit welke principes de sector werkt en waar de sector voor staat.
  • De opstellers van de code zien het als een begin. 
  • Een onafhankelijk adviescollege monitort of leden zich aan de code houden.
  • Alle ruim veertig geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de vereniging hebben de code ondertekend.
Miniatuurvoorbeeld
 
Lees ook: 

Medicijntekorten in 2019 bijna verdubbeld

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)