DEN HAAG - Huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren moeten sinds 1 januari een nieuw energielabel regelen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een boete van maximaal 405 euro betalen. Dat meldt een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) dinsdag.
Het label geeft aan hoe zuinig het huis is met gas, elektriciteit en warmte. Er bestond al een energielabel en dat was ook verplicht, maar verkopers en kopers zagen daar vaak in onderling overleg van af.
In januari en februari krijgen alle ongeveer 5 miljoen particuliere huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel thuisgestuurd van het ministerie van Blok. Zuid-Holland is als eerste aan de beurt. Het voorlopige label geeft nu al globaal aan hoe het met hun huis is gesteld wat betreft energieverbruik. Deze schatting is gebaseerd op gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen.
Dubbel glas of isolatie
De eigenaren kunnen dit certificaat via internet aanvullen met actuele gegevens over bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie of een nieuwe ketel. Dat kunnen ze digitaal doorgeven aan een erkend deskundige, zoals een energiedeskundige of een makelaar die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Dat is eenvoudiger en het scheelt in de prijs.
Het definitieve label zal enkele tientjes gaan kosten. Bij het label zit een folder met uitleg en er is een helpdesk (0800-0808). Als eigenaren geen definitief label willen, hoeven ze dat niet te doen. Het is alleen verplicht als er een nieuwe bewoner in komt.
Energieakkoord
De wet van Blok is in januari ingegaan, zodat vanaf nu ook de boete geldt. Het nieuwe label vloeit voort uit het energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot met onder meer milieuorganisaties.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)