Tot 1 mei 2017 kunt u uw belastingaangifte inkomstenbelasting doen

Belastingaangifte 2017 doen

Belastingaangifte 2017 doenTot 1 mei 2017 kunt u uw belastingaangifte inkomstenbelasting doen over het belastingjaar 2016. Op welke belastingvoordelen en aftrekposten hebt u recht en hoeveel belasting moet u betalen? Bekijk de mogelijkheden bij het invullen van uw belastingaangifte om minder belasting te betalen of een teruggave te krijgen. Uw totale inkomen beslaat uw inkomen uit werk en woning, inkomen in box 2 of vermogen en spaargeld in box 3. Door de aftrekposten, heffingskortingen en een goede verdeling tussen fiscale partners is er veel voordeel te behalen. De belastingtarieven gingen in 2016 immers omlaag.

Belastingtarieven omlaag in 2016

Het belastingjaar 2016 is het jaar van de vijf miljard euro aan lastenbelichting, geld dat vooral terecht kwam bij mensen met een baan en personen die gebruik maken van de kinderopvangtoeslag. Ook was er een kleine reparatie van de koopkracht voor ouderen door een verhoging van de ouderenkorting. Het meest markant is toch de verlaging van de belastingtarieven 2016, een verlenging van de laatste belastingschijf en de verhoging van de arbeidskorting.

Wanneer belastingaangifte inkomstenbelasting 2017 invullen?

U kunt in 2017 altijd bij de belastingdienst om uitstel vragen, bijvoorbeeld omdat u nog niet alle gegevens op een rij hebt. Vraagt u niet om uitstel van belastingaangifte, dan het u tot 1 mei 2017 de mogelijkheid om uw belastingaangifte over 2016 te doen. Het kan natuurlijk ook eerder in 2016. Vanaf 1 maart 2016 zijn ook uw persoonlijke gegevens al door de belastingdienst ingevuld en wordt het meestal een stuk eenvoudiger. Vergeet niet om de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren, want die kunnen onvolledig zijn. De belastingdienst hanteert soms wat verouderde data en is niet verplicht om u te wijzen op aftrekposten waarop u recht hebt. Bovendien kan het best zijn dat u in 2016 op bepaalde aftrekposten recht hebt, terwijl dat in 2015 nog niet het geval was. Opletten is dus altijd geboden.

Aftrekposten 2016 (belastingaangifte 2017)

Voor de meeste mensen is de aftrek eigen woning in de vorm van de hypotheekrenteaftrek een grote aftrekpost, gevolgd door de aftrek ziektekosten en zorgkosten, en de aftrekpost giften. Met een aftrekpost verlaagt u de te betalen inkomstenbelasting, maar u kunt nooit meer dan 52% van uw totale aftrek terugkrijgen. In vele gevallen, zeker als u een lager inkomen hebt, zal dat minder zijn. Maar goed, elke aftrek betekent nog steeds een belastingvoordeel en een mogelijke belastingteruggave, maak er dus gebruik van als u er recht op hebt.

Voordeel van fiscaal partnerschap

Als u een fiscale partner hebt, geeft dat ook de mogelijkheid om de aftrekposten en het gezamenlijke vermogen zo te verdelen dat u minimaal belasting hoeft te betalen. Het zal duidelijk zijn dat als uw partner weinig inkomen heeft en dus minder belasting betaalt, de aftrekposten het beste geplaatst kunnen worden bij de persoon met het hoogste inkomen en dus het hoogste belastingtarief. Anderzijds is uw voordeel bij de verdeling van het vermogen weer het grootst als u optimaal gebruik maakt van de vrijstellingen op spaargeld en vermogen 2016. Zit uw partner beneden de vrijstelling en u er boven, verdeel het vermogen dan zo dat beiden de vrijstellingen box 3 vermogen in 2016 volledig gebruiken en niet alles bij één persoon wordt geplaatst.

Heffingskortingen in uw belastingaangifte inkomstenbelasting 2017

De heffingskortingen worden elk jaar aangepast, ook de voorwaarden kunnen nog al eens veranderen. Een belangrijke wijziging in 2016 is de verhoging van de arbeidskorting, inkomensafhankelijke combinatiekorting en de reparatie van van de eerder voorgenomen verlaging van de ouderenkorting. Bekijk dus op welke heffingskortingen u recht hebt en welke bedragen daarmee gemoeid zijn. Ook de bijtelling auto 2016 is veranderd, van belang als u een auto van de zaak rijdt.

Info4mij ©

Reacties

Populaire posts van deze blog