Aardgas werd vaker ingezet om elektriciteit te produceren.

Meer energie verbruikt in 2016 door kou, vooral meer aardgas verstookt

Nederland heeft in 2016 twee procent meer energie verbruikt dan in 2015. Er werd vooral meer aardgas verstookt, zegt het CBS, en dat kwam doordat het kouder was dan in 2015.
Aardgas, olie en steenkool zijn nog steeds verreweg de belangrijkste energiebronnen in Nederland. Samen waren ze goed voor ruim 92 procent van het energiegebruik. Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind en biomassa, daalde van 4,7 naar 3,6 procent. Kernenergie is goed voor ruim 1 procent.

Elektriciteit produceren
Aardgas werd vaker ingezet om elektriciteit te produceren. De afname van de elektriciteitsproductie uit steenkool werd zo gecompenseerd. Overigens was het aardgasverbruik nog niet zo hoog als in de periode tussen 2000 en 2010, toen gemiddeld een zesde meer aardgas werd verbruikt. 

Gaskraan verder dicht
De winning van aardgas is de laatste tijd aan het teruglopen, omdat de overheid de gaskraan in Groningen steeds verder dichtdraait. Om toch aan de hogere vraag te voldoen, werd 6,3 miljard kuub aan eerder gewonnen aardgas uit ondergrondse opslagen gehaald. Ook is er meer aardgas ingevoerd.

Toename gebruik olie
Ook op het gebied van olie was sprake van een kleine toename in het verbruik. Het ging vooral om olieproducten die in de industrie worden toegepast, zoals restgassen en grondstoffen voor chemische productie. De olieverbruikende industrie had minder onderhoud en storingen dan een jaar eerder en daarom werden deze olieproducten meer gebruik.

Lees alles over de gaswinning in Groningen in ons dossier

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)