Singapore is vol, wacht ons dezelfde toekomst?

Geen extra auto
De reden: Singapore is vol. Er waren al zeer scherpe regels voor het aanschaffen van een auto in het schatrijke land (milieuboetes voor Tesla’s, anyone?) maar nu worden ze nog strenger. Waar het wagenpark van Singapore op dit moment nog met 0,25% per jaar mag groeien, is dat volgend jaar helemaal klaar. Er reden vorig jaar een slordige 600.000 auto’s rond in Singapore. Vanaf februari mogen er geen auto’s of motoren meer verkocht worden in het Monaco van Azië.
Misschien is het ook nog een leuke voor het rapport van de ANWB dat we eerder vandaag belichtten: een totale stop op de verkoop van auto’s. Misschien een tikkeltje radicaal, maar je moet wat als je landje vol is geraakt. Het is volgens de Singaporese regering niet mogelijk het wegennetwerk verder uit te breiden. En het wegennetwerk is best ruim bemeten, want maar liefst 12% van de oppervlakte van Singapore schijnt uit wegen te bestaan. We hebben het niet nagemeten, maar dat lijkt ons best veel.
Wil je vanaf februari een nieuwe auto, dan zal daarvoor een andere auto uit het wagenpark moeten verdwijnen. De makkelijkste manier is natuurlijk om gewoon je oude hok in te ruilen. Auto’s zijn overigens schreeuwend duur in Singapore, maar tegelijkertijd ben ik op weinig plekken op de wereld geweest waar ik meer Ferrari’s en Lamborghini’s door het verkeer zag hobbelen dan daar. Je trekt ze daar gewoon uit de muur trouwens.
Overigens heeft Singapore ook een superefficiënt OV met een fraai metrostelsel en andere OV-faciliteiten. Helaas blijkt ook daar dat het niet alle problemen oplost, ondanks veel extra investeringen.
Foto via Autojunk

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)