Het kan zijn dat je met de voorlopige aanslag geld krijgt van de Belastingdienst of dat je moet betalen.

Hoe werkt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

De Belastingdienst stuurt vanaf december voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over het jaar erna. De Belastingdienst gaat voor de voorlopige aanslag uit van gegevens die bij hen bekend zijn. Het kan best zo zijn dat intussen in jouw (financiële) situatie wat is veranderd. 
Het kan zijn dat je met de voorlopige aanslag geld krijgt van de Belastingdienst of dat je moet betalen. Hieronder lees je wanneer je welke aanslag kunt verwachten en wat je het beste kunt doen als er iets niet klopt. Ook zie je hoe je zelf een voorlopige aanslag kunt aanvragen.  

Je krijgt geld terug van de Belastingdienst

Je krijgt geld terug van de Belastingdienst als je bijvoorbeeld in loondienst werkt en je hypotheekrente, zorgkosten of andere aftrekbare uitgaven betaalt. De Belastingdienst maakt dan elke maand geld over naar je rekening. Deze aanslag ontvang je in de tweede helft van december. 
informatie

Stappenplan als je geld terugkrijgt

1. Bekijk of het bedrag van de teruggaaf en je bankrekeningnummer juist zijn. 
2.  Klopt alles dan hoef je niets te doen. 
3.  Is er iets veranderd in je financiële situatie? Pas het bedrag aan als het je teveel of (veel) te weinig krijgt. Lees verderop hoe je dat doet.

Je moet geld betalen aan de Belastingdienst

Je moet belasting bijbetalen als je bijvoorbeeld ondernemer bent, of vermogen hebt waarover je belasting moet betalen. Op de voorlopige aanslag staat het bedrag dat je moet betalen. Deze aanslag kun je in de tweede helft van januari verwachten. 
informatie

Stappenplan als je geld moet betalen

1.  Bekijk of het bedrag van de voorlopige aanslag klopt.
2.  Klopt het? Dan kun je kiezen om in een keer of in termijnen te betalen. Je krijgt korting als je het hele bedrag in een keer betaalt. Meteen het hele bedrag betalen kan alleen als je voldoende spaargeld hebt. 
3.  Is er iets veranderd in je financiële situatie? Vraag dan aan de Belastingdienst om de voorlopige aanslag aan te passen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Aanpassen of aanvragen van de voorlopige aanslag 

Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen, of klopt het bedrag niet? Dan kun je het volgende doen. 
Verandert je situatie (weer) in de loop van 2018? Pas dan je voorlopige aanslag direct aan.

Hoe zit het met de definitieve aanslag?

In december 2017 of januari 2018 weet je vaak nog niet precies hoe 2018 financieel verloopt. De voorlopige aanslag is een inschatting van je financiële situatie over 2018. In 2019 ga je aangifte inkomstenbelasting doen over het belastingjaar 2018. Na het opsturen van je aangifte wordt de definitieve aanslag inkomstenbelasting vastgesteld. 

Verwarrend al die aanslagen

We kunnen ons goed voorstellen dat het wat verwarrend is met al die aanslagen. Soms is je aangifte inkomstenbelasting over 2016 nog niet eens nagekeken door de Belastingdienst of je krijgt al te maken met de voorlopige aanslag over 2018.
informatie

Tips voor meer structuur in je aanslagen:

1.  Pak een ordner of maak een map op computer aan.
2.  Maak in de ordner of de map een verdeling van kalenderjaren. 
3.  Bovenaan elke aanslag staat om welk jaar het gaat. Ook vind je hier of het gaat om een voorlopige of definitieve aanslag. 
4.  Stop elke aanslag in de map met het juiste kalenderjaar. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)