De thuiszorg in deze regio kampt met een tekort aan wijkverpleegkundigen.

Nu al problemen in de thuiszorg

De thuiszorg in deze regio kampt met een tekort aan wijkverpleegkundigen. Met name in de regio Arnhem is het gebrek groot. De zorgsector luidt de noodklok. Tegen de verwachting zijn er al voor de vakantieperiode problemen.
Door het tekort moeten huisartsen lang zoeken naar thuiszorg voor hun patiënten. Om zorg voor een enkele patiënt te vinden, moet soms urenlang worden rondgebeld. Ook kunnen patiënten, die in het ziekenhuis uitbehandeld zijn, minder snel naar huis. Er is nog geen sprake van een harde patiëntenstop, maar de feitelijke situatie zit daar dicht tegenaan.

De verwachting was dat de problemen zich in de komende zomermaanden aan zouden dienen, door de lagere personeelsbezetting in de vakantieperiode. De problemen dienen zich echter nu al aan. ,,Het komt veel eerder dan verwacht'', zegt Elke Dominicus, hoofd van het transferbureau van Rijnstate. Dit transferbureau helpt huisartsen zoeken naar een plek voor vaak oudere en kwetsbare patiënten die tijdelijk extra zorg nodig hebben.

Dominicus: ,,De druk op de thuiszorg is enorm toegenomen. Daar krijgen we geregeld te horen: sorry, er is geen plek. En dan moet je weer verder zoeken.

Rijnstate is in overleg met verpleeghuizen en thuiszorgbureaus op zoek naar maatregelen. Een afdoende oplossing is nog niet gevonden, want overal is sprake van krapte aan personeel. Om die reden heeft koepelorganisatie Attent bekend gemaakt dat ze deze zomer het aantal bedden van één revalidatie-afdeling in Arnhems verpleeghuis Regina Pacis tijdelijk vermindert van 40 naar 30.

Zeven grote zorgaanbieders besloten deze zomer de krachten te bundelen in de regio Arnhem. In de praktijk kan dat betekenen dat cliënten op andere momenten zorg krijgen dan ze gewend zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)