Zonlicht voor vitamine D.

                     Hoe belangrijk is zonlicht voor vitamine D?

Vitamine D is een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Het grootste gedeelte van vitamine D verkrijgt het lichaam via zonlicht. In dit artikel lees je hoeveel je lichaam precies nodig heeft.

Wat is vitamine D?

Vitamine D bestaat uit twee vormen, ergocalciferol (ook wel vitamine D2) en cholecalciferol (ook wel vitamine D3). Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de groei van botten bij kinderen en het behoud van sterke tanden en botten. Het zorgt er namelijk voor dat calcium kan worden opgenomen. Ook levert vitamine D een belangrijke bijdrage bij celdeling. Celdeling is belangrijk voor als de huid beschadigd raakt en er een wondje ontstaat. Op dat moment kunnen er namelijk bacteriën en ziekteverwekkers het lichaam binnendringen.

Hoe werkt celdeling?

Vitamine D bevat een werkzame stof die twee belangrijke effecten heeft op cellen: het remt de celdeling en bevordert de rijping. In de kiemlaag liggen cellen die kunnen delen. Dit gebeurt in een aantal stappen. Eerst deelt de kern, dan verdeelt het cytoplasma zich over de twee helften. De celmembraan snoert zich in en vormt twee identieke cellen. Er wordt  cytoplasma bij gemaakt. Er zijn nu twee nieuwe cellen gemaakt uit een moedercel. Ook deze cellen delen zich weer tot het wondje is dichtgegroeid.
Het lichaam komt via voeding en via zonlicht aan vitamine D.

Vitamine D en zonlicht

Het grootste deel van vitamine D verkrijgt het lichaam via zonlicht. Het lichaam is namelijk in staat om uvb-straling om te zetten in vitamine D. Hoeveel van deze uvb-straling kan worden omgezet in vitamine D is afhankelijk van verschillende factoren zoals:
  • Leeftijd
  • Huidtype en pigment
  • Duur van de blootstelling
  • Zonkracht
Met name in de herfst en wintermaanden is het in Nederland lastig om je vitamine D op peil te houden. Maar gelukkig is je lichaam in staat om in de zomermaanden een reserve op te bouwen.
Hierbij is het van belang dat je dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier tot een half uur je handen, hoofd en onderarmen blootstelt aan de hoogstaande zon. Wanneer het gehele lichaam wordt blootgesteld volstaat een kortere tijd. In de zomermaanden zijn een paar minuten dan voldoende. Let wel op dat bij zonkracht 7 veel huidtypes al na vijftien minuten verbranden. Het is daarom verstandig om je goed in te smeren. Daarnaast is het af te raden om kinderen onbeschermd bloot te stellen aan de zon.
Met deze richtlijnen krijgen blanke vrouwen tussen de vier en vijftig jaar en blanke mannen tussen de vier en zeventig jaar in combinatie met een gezond voedingspatroon voldoende vitamine D binnen. Let op: midden op de dag is de zonkracht het hoogst en verbrand je sneller. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat.

Remt zonnebrandcrème de opname?

De opname van vitamine D wordt niet geremd door zonnebrandcrème. Het is aan te raden om je goed in te smeren en niet onbeschermd te zonnen.

Voedingsproducten die Vitamine D bevatten

Vitamine D zit ook in voeding, zoals eigeel, makreel, zalm, kaas, tonijn en rundvlees.

Kwetsbare groepen

Er zijn een aantal groepen waarbij vitamine D-suppletie wordt aangeraden:
Doelgroep
Leeftijdsgroep
Wie?
Vitamine D (mcg)
Kinderen
0 t/m 3 jaar
Iedereen
10
Vrouwen
4 t/m 49 jaar
Alleen met donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen**
10

50 t/m 69 jaar
Iedereen
10

70 jaar en ouder
Iedereen
20
Zwangere vrouwen*

Iedereen
10
Mannen
4 t/m 69 jaar
Alleen met donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen**
10

70 jaar en ouder
 Iedereen
20
Wil je meer weten over de risicogroepen en hoeveel vitamine D je nodig hebt? Lees dan dit uitgebreide artikel van FIT.nl over vitamine D.
Auteur: Erik van FIT.nl
Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)