De werkloosheid gaat volgend jaar weer stijgen.

CPB: werkloosheid omhoog, koopkracht valt tegen

De koopkracht komt dit jaar lager uit en de werkloosheid gaat volgend jaar weer stijgen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in ramingen die gisteren werden gepresenteerd.
Het werkloosheidscijfer kwam in april nog uit op 3,3 procent, maar loopt volgend jaar, na vijf jaar achtereen te zijn gedaald, op naar 3,7 procent. Volgens het CPB groeit de werkgelegenheid minder hard en zijn minder mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt. De werkloosheid blijft uitzonderlijk laag, zo benadrukken de rekenmeesters.

,,De banengroei houdt gewoon aan'', vult arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV aan. Alleen zal die banengroei wat minder uitbundig zijn, licht hij toe. Met massaontslagen hoeven we volgens het UWV absoluut geen rekening te houden. Hoogstens kan het zijn dat nieuwkomers op de arbeidsmarkt iets meer moeite hebben om een baan te vinden. Witjes: ,,Maar vacatures zijn er zat.''
Tegenwind
Die banen zijn met name te vinden in de zorg- en welzijnssector, maar ook in de detailhandel en de specialistische zakelijke dienstverlening. De exportgerichte sectoren, zoals industrie en logistiek en transport, kunnen daarentegen wel wat meer tegenwind verwachten. ,,Het betekent absoluut niet dat chauffeurs massaal worden ontslagen, maar dat er wellicht in plaats van tien openstaande vacatures er bij één bedrijf straks nog acht zijn.''

Dat sluit aan bij het beeld dat CPB schetst in zijn juniraming. De verwachting is dat de Nederlandse economie in 2019 en 2020 minder hard groeit door 'gure wind' uit het buitenland. De groei van de economie bedroeg vorig jaar nog 2,7 procent. Dit en komend jaar wordt een groeicijfer van respectievelijk 1,7 en 1,5 procent verwacht.

De tegenwind hangt samen met het Amerikaanse handelsbeleid. Het beleid van president Donald Trump zorgt volgens het CPB voor omvangrijke onzekerheid die het vertrouwen van bedrijven en consumenten aantast. De export vanuit Nederland loopt daardoor terug, met als gevolg dat bedrijven minder investeren.
Koopkracht

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)