Nieuwe belastingregels veroorzaken Europese miljonairsmigratie
Een kudde miljonairs is begonnen aan de seizoenstrek wegens het veranderende belastingklimaat in diverse Europese landen. En dit is de plek waar ze vooral naartoe trekken.
DOOR BRAM LEFERINK OP REININKGEPUBLICEERD OP: 12/08/2024
kudde wildebeesten steekt rivier over
JAMES WARWICK//GETTY IMAGES
Steeds meer miljonairs verhuizen over de grens om fiscale redenen, schrijft zakenkrant Financial Times vandaag. Volgens Henley & Partners, een migratie-adviesbureau voor vermogende lieden, zullen er in 2024 uiteindelijk 128.000 miljonairs de benen nemen. Dat aantal verbreekt het record van vorig jaar toen 120.000 miljonairs verhuisden.
In Europa beperken steeds meer landen hun belastingvoordelen voor de financieel welgestelden. Zo is de Labour-regering in het Verenigd Koninkrijk voornemens om de ‘non-dom’-regels af te schaffen. Die belastingregels stellen superrijken in staat om in het Verenigd Koninkrijk te wonen, maar een ander land - bijvoorbeeld een belastingparadijsje - op te geven als hun fiscale woonplaats. Over het geld dat buiten het Verenigd Koninkrijk wordt verdiend, hoeft dan geen belasting te worden betaald.
Fiscale klimaatverandering
En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Volgens het UBS Global Wealth Report heeft het Verenigd Koninkrijk met meer dan drie miljoen dollarmiljonairs de op twee na grootste miljonairspopulatie ter wereld, na de VS en China. Voor veel van die miljonairs wordt de grond te heet onder de voeten nu de belastingvoordelen gefaseerd worden afgeschaft.
Volledig scherm
En dat geldt niet alleen voor de welgestelden in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Frankrijk beginnen miljonairs zenuwachtig te schuiven op hun stoel. Onder het zakelijk vriendelijke beleid van president Macron zagen veel miljonairs Frankrijk als een relatief veilige haven. Maar nu een links blok de parlementsverkiezingen heeft gewonnen, zijn veel financieel welgestelden hun toekomst niet meer zeker. Ook in Portugal, voorheen een veilige haven, en Noorwegen voerden de regeringen recentelijk veranderingen door die hun land minder aantrekkelijk maakten voor miljonairs.
De Financial Times berichtte in juli dat Milaan, het financiële centrum van Italië, een populaire bestemming is onder de migrerende miljonairs. Na de Brexit voerde de toenmalige Italiaanse minister-president Matteo Renzi een aantal belastingverlagingen door om rijken te lokken en de Italiaanse brain drain tegen te gaan. Vermogende individuen hoefden slechts een vlaktaks van €100.000 te betalen op hun buitenlandse inkomsten.
Resterende toevluchtsoorden
Uiteraard kunnen miljonairs die zijn verknocht aan het Europese vasteland nog Max Verstappen vergezellen in Monaco of uitwijken naar het mooie Zwitserland. Al woedt in dat laatste land tegenwoordig ook al een maatschappelijke discussie over het belasten van de superrijken.
Wie zekerheid verlangt, lijkt het beste te kunnen migreren naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat land, zonder individuele inkomsten- en vermogensbelasting, positioneert zich expliciet als rijkenwalhalla. Henley & Partners verwacht dat in 2024 maar liefst 6700 miljonairs naar de zandbak verhuizen, waaronder steeds meer Europeanen.
Reacties
Een reactie posten