Motorrijtuigenbelasting (mrb)

Iemand die een personenauto, bestelauto, motor of vrachtauto op zijn naam heeft staan, moet daarvoor motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Houders van personenauto's met een zeer lage CO2-uitstoot betalen geen mrb. Deze vrijstelling vervalt per 1 januari 2014.

Tarief motorrijtuigenbelasting

In tegenstelling tot de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) wordt de motorrijtuigenbelasting periodiek geheven. Hoe hoog de belasting is, hangt af van een aantal factoren:
  • het soort motorrijtuig (personenauto, bestelauto, motor, vrachtauto, autobus);
  • de eigen massa (het leeg gewicht) van het motorrijtuig;
  • de soort brandstof bij personenauto's (benzine, diesel, lpg);
  • de provincie waar de eigenaar woont (ook bekend als de provinciale opcenten). Deze regeling geldt alleen voor personenauto's en motoren;
  • de uitstoot van CO2;
  • de periode waarvoor de belasting wordt betaald. Eigenaren kunnen ervoor kiezen om de heffing een per 3 maanden of eens per jaar te betalen.
Op de website van de Belastingdienst kunt u de externe link: mrb berekenen.
De externe link: motorrijtuigenbelasting kan worden betaald via automatische incasso of met een acceptgiro per 3 maanden of per jaar.

Vrijstelling zeer zuinige auto's

Bezitters van een personenauto met een zeer lage CO2-uitstoot hoeven geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit moet consumenten prikkelen een zeer zuinige auto aan te schaffen en zo het aandeel zeer zuinige auto’s vergroten.
Voor auto’s met een dieselmotor is de maximale uitstoot 95 gram per kilometer. Voor auto’s met een andere motor is de maximale uitstoot 110 gram per kilometer.

Vrijstelling mrb vervalt

De vrijstelling voor zeer zuinige auto’s vervalt per 1 januari 2014 voor zowel nieuwe als bestaande personenauto’s.
Personenauto’s met een CO2-uitstoot van niet meer dan 50 gr/km zullen tot en met 2015 worden vrijgesteld. Deze vrijstelling is bedoeld om de ontwikkeling en aanschaf van de nieuwe generatie zeer zuinige auto’s te stimuleren.
Meer informatie vindt u in het informatieblad Zuinige auto’s.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)