Doorgaan naar hoofdcontent

Pensioenakkoord is rond, ondanks geruzie bij FNV

door Robin van der Kloor 10 jun 2011
Bernard Wientjes (l) en Agnes Jongerius overleggen met het kabinet over het pensioenakkoord
Bernard Wientjes (l) en Agnes Jongerius overleggen met het kabinet over het pensioenakkoord
Werkgevers, de vakbonden en het kabinet hebben vrijdag in Den Haag het pensioenakkoord ondertekend. Binnen de vakbeweging heerst echter nog steeds enorme verdeeldheid.
Sinds half negen zijn de werkgevers, vakbonden en het kabinet vooroverleg bijeen in het gebouw van de Stichting van de Arbeid. Iets voor half tien zetten ze hun handtekening onder het akkoord.
Rutte
Vanuit het kabinet namen premier Mark Rutte (VVD) en de ministers Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken, Maxime Verhagen (CDA) van Economische Zaken en Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën deel aan de gesprekken. 'We hebben vandaag een handtekening voor de toekomst gezet,’ twittert Rutte.
Ook de VVD-staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën) en Paul de Krom (Sociale Zaken) waren aanwezig bij het overleg.
AOW-leeftijd
Belangrijkste wijziging in het pensioenstelsel is dat de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 stijgt naar 66 jaar.

Het akkoord is nog niet definitief. Bij de ledenraadpleging die de FNV gaat houden, ligt er al een negatief stemadvies van de grootste vakbond, FNV Bondgenoten.

Kamp onbezorgd
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV zag geen basis om tot een akkoord te komen, terwijl FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei alle vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Minister Kamp verwachtte voorafgaand aan het overleg niet al te veel problemen. De bewindsman zei vrijdag dat discussie over een belangrijk onderwerp als de oudedagsvoorziening normaal is.
Pensioenkortingen zijn onvermijdelijk 
Toezichthouder DNB grijpt terecht in bij de financieel zwakste pensioenfondsen, om te vermijden dat jongeren straks eenzijdig de rekening van de crisis krijgen 
Lees het Elsevier-commentaar van 19 augustus 2010 van Remko Nods

Tags


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)