Doorgaan naar hoofdcontent

VVD en PVV eisen tegenprestatie voor uitkering

door Jeroen Langelaar 7 dec 2010
Uitkeringstrekkers moeten tegenprestaties gaan leveren, vinden VVD en PVV
Uitkeringstrekkers moeten tegenprestaties gaan leveren, vinden VVD en PVV
De Tweede Kamerfacties van VVD en PVV verlangen op korte termijn strengere eisen aan het ontvangen van uitkeringen.
VVD-Kamerlid Malik Azmani vindt dat zo snel mogelijk moet worden vastgelegd dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

Azmani denkt daarbij aan het schenken van koffie in een bejaardentehuis of het schoffelen van plantsoenen. De VVD'er liet dinsdag weten hiertoe aan te dringen bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken, later deze week. 

Prioriteit
PVV-Kamerlid Léon de Jong is het met Azmani eens. Volgens De Jong is in het Regeer- en Gedoogakkoord afgesproken misbruik van uitkeringenkeihard aan te pakken

'Als iemand door zijn gedrag of kleding het solliciteren hindert, moet er gekort worden op de uitkering,' zegt De Jong. Hij voegt eraan toe dat 44 procent van de uitkeringen naar niet-Westerse allochtonen gaat.

Strenger
De Jong wil van staatssecretaris Paul de Krom (VVD, Sociale Zaken) weten hoeveel prioriteit hij toekent aan een strengere bijstand. Maar hij wil De Krom de ruimte geven om eerst zelf 'handen en voeten te geven' aan de plannen.

Vorige maand bleek nog eens hoe weinig druk er staat op mensen met een uitkering om werk te zoeken: van de ruim driehonderd personen die door de gemeente Huizen werden benaderd voor een baan, reageerden er slechts twee positief. Maar hun uitkering, die mochten ze houden.
Rotterdam begon in 2008 met een hard lik-op-stukbeleid voor bijstandstrekkers. Zij kregen de keus: werken voor de gemeentelijke reinigingsdienst of worden gekort op de uitkering. Dit bleek een groot succes. 1.500 mensen werden uit de bijstand gehaald, wat een besparing opleverde van 16 miljoen euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)