Weekers wil bijtelling auto's eerlijker maken

HILVERSUM - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil de fiscale bijtelling voor personenauto's aanpassen. 

Foto:  ANP
Hij wil een gestaffelde bijtelling invoeren, zei hij zaterdag in de TROS Autoshow.
Nu is het zo dat iedereen die met een auto van de zaak meer dan 500 privékilometers rijdt, de bijtelling betaalt. Vervolgens maakt het niet meer uit hoeveel privékilometers er mee wordt gereden.
Weekers wil daarin onderscheid aanbrengen. Iemand die veel privékilometers rijdt met de auto van de baas, gaat meer betalen dan iemand die maar weinig privé rijdt. Hij wil met de autobranche in overleg over hoe zijn gestaffelde en 'faire' bijtelling kan worden ingevoerd.

Oldtimers

Weekers zei ook dat hij nog nadenkt over hoe hij tegemoet gaat komen aan moties van de Tweede Kamer over de oldtimers. De Kamer wil dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting overeind blijft voor mensen die een oldtimer als hobby hebben. Het 'rijdend cultureel erfgoed' wordt daarmee beschermd.
Weekers overlegt nog met de autobranche over hoe dat kan worden vormgegeven. Hij wil wel dat mensen die een vervuilende oldtimer dagelijks gebruiken motorrijtuigenbelasting gaan betalen.

Strippenkaart

Mogelijk dat er een soort strippenkaart komt waarbij je met een oldtimer 20 of 25 dagen per jaar mag rijden zonder te worden belast.
De autobranche is positief over de plannen van Weekers. De sector hoopt dat er een bijtelling komt die ''beter is voor de automobilist en de sector en eerlijker is'', verklaart branchevereniging RAI.
Door: ANP

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)