Radar. 150 miljoen blauwe enveloppen gaan per jaar bij de Belastingdienst de deur uit.

De blauwe envelop

30-11-2015
150 miljoen blauwe enveloppen gaan per jaar bij de Belastingdienst de deur uit. Dat kan best een beetje minder, dachten ze bij deze dienst. Dus gaat ze geleidelijk over op de digitale berichtenbox, een plek waar je je post digitaal ontvangt. En daar maken veel mensen zich zorgen over. De Nationale ombudsman deelt deze zorgen en reageert hierop in de uitzending.
Radar ontving veel berichten van bezorgde familieleden, kinderen en mantelzorgers. Want veel ouderen kunnen zich op dit moment prima redden met de papieren aangifte, maar bij de digitale aangifte hebben ze hulp nodig.
Ook de Nationale ombudsman ontving veel reacties. Sinds de bekendmaking staat de telefoon roodgloeiend. Tot nu toe ontving de ombudsman ruim 800 telefoontjes van bezorgde burgers. Niet alleen ouderen zijn ongerust, ook gehandicapten maken zich zorgen. Veel mensen kunnen de Belastingzaken nu zelf af, maar hebben in de toekomst wellicht hulp nodig. Dat beaamt ombudsman Reinier van Zutphen: 'Dat zijn mensen die op dit moment volkomen zelfredzaam zijn, die kunnen bankieren, die zorgen ervoor dat ze hun leven op orde hebben, maar ze doen dat niet met digitale hulpmiddelen en nu worden ze gedwongen om dat toch te gaan doen.' 

Nationale ombudsman start onderzoek

De ombudsman is daarom een onderzoek gestart naar het verdwijnen van de blauwe envelop. Hij gaat bekijken in hoeverre de Belastingdienst heeft voldaan aan wat mensen redelijkerwijs van de dienst mogen verwachten bij het invoeren van verplicht elektronisch berichtenverkeer. En in hoeverre in de praktijk uitzonderingen gemaakt worden.
De blauwe envelop verdwijnt niet van het een op andere moment. Op 1 november 2015 is de Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst (EBV) in werking getreden. Het doel is dat alle correspondentie met de Belastingdienst digitaal verloopt. De wet wordt gefaseerd ingevoerd, de envelop verdwijnt in de komende 7 jaar helemaal van de deurmat. De ombudsman verwacht het onderzoek in voorjaar 2016 af te ronden.

Lees meer over het onderzoek van de Nationale ombudsman.

Wil jij weten wat je kunt doen als je je zorgen maakt om het verdwijnen van de blauwe envelop? Lees dat hier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)