AOW-leeftijd voor zware beroepen te laten staan op 65 jaar en 9 maanden.


Oproep aan kabinet: stop met verhogen AOW-leeftijd zware beroepen

Werkgevers in de bouw, metaalindustrie en installatietechniek roepen de politiek op de AOW-leeftijd voor zware beroepen te laten staan op 65 jaar en 9 maanden. Veel mensen halen anders hun pensioen niet. 
Dat bleek vorige week al na cijfers van het UWV. Vorig jaar kwamen er in totaal 40.000 arbeidsongeschikten bij. In de metaalindustrie is het aantal nieuwe arbeidsongeschikten sinds de verhoging van de AOW-leeftijd (2013) zelfs verdubbeld

Moeilijk bijbenen

Daar moet snel een oplossing voor komen, vindt onder meer Jos Kleiboer, directeur bij de Metaalunie. "Het tempo waarmee de AOW-leeftijd wordt verhoogd ligt in Nederland best hoog", zegt hij. "Werknemers in zware beroepen hebben moeite dat tempo te volgen." Het gevolg is dat mensen zich vroegtijdig ziek melden. Ze raken arbeidsongeschikt, nog voordat hun AOW ingaat. Door het vaak lage inkomen is het geen oplossing om met vervroegd pensioen te gaan of minder te gaan werken.

Geen overgangsregeling

In plaats van prepensioen vanaf 62 jaar werden er in 2006 overgangsregelingen afgesproken van tien jaar. Die lopen nu op hun eind, terwijl de AOW-leeftijd omhoog gaat. Daardoor kunnen 58-jarigen pas op hun 67ste of 68ste met pensioen. Voor sommigen is dat geen probleem. Zij hebben spaargeld en kunnen ervoor kiezen om de pensioenuitkering nu al in te laten gaan. Anderen, waaronder dus mensen met zware beroepen, hebben de AOW hard nodig om rond te komen. Maar die uitkering begint pas op 66 jaar of later.

Oproep aan kabinet

Vakbonden en werkgevers zetten daarom de politiek nu onder druk. Er moet een oplossing komen. Een punt van discussie is de definitie van 'zware beroepen', want wat is zwaar werk en wat niet? De sociale partners wijzen erop dat veel andere Europese landen wettelijk hebben vastgelegd welke beroepen zo zwaar zijn dat ze recht geven op vervroegd pensioen.
Dat moet hier ook kunnen, zeggen de vakbonden en werkgevers. Anders zullen steeds meer ouderen met zware beroepen arbeidsongeschikt raken. Dat zal ook weer leiden tot hogere uitgaven voor de overheid, dus linksom of rechtsom zal de rekening toch betaald worden.

Flexibele AOW

De politiek ziet nog niet veel in het wettelijk vastleggen van zware beroepen. Zij pleit vooral voor flexibilisering van de AOW-leeftijd, zodat mensen kunnen kiezen om eerder met pensioen te gaan voor een lagere uitkering. Maar dat hakt erin bij mensen die dat ruim voor hun AOW-leeftijd moeten aanvragen. Elk jaar dat de AOW eerder wordt opgenomen, zakt de uitkering ongeveer 8 procent. 
Het gesprek over de AOW staat op de agenda bij de formatie. VVD en CDA willen de keuring aanscherpen, waardoor minder mensen meteen helemaal worden afgekeurd. 
Bron: Volkskrant 
Trefwoorden: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)