Doorgaan naar hoofdcontent

Wat te doen tegen hoesten?

Algemeen12 september 20172 Reacties
Wat te doen tegen hoesten
Hoesten is een reflex van je lichaam om de longen en luchtwegen schoon te houden. Het lichaam perst met grote kracht lucht naar buiten. Soms wel met 120 tot 160 kilometer per uur! Vaak veroorzaakt een prikkel in de luchtwegen het hoestreflex. Hoesten kan erg vervelend zijn, vooral als de hoest vastzit door taai slijm. Hoe ontstaat taai slijm en wat kun je doen tegen hoesten? Lees het in dit artikel.

Hoesten met slijm

Je kent het vast wel, zo’n irritante ‘rochelhoest’. Dik slijm dat je maar moeilijk kunt ophoesten en waar je het liefst zo snel mogelijk van af wilt. Dit slijm wordt aan de binnenkant van de longen geproduceerd door speciale slijmvliezen. Het slijm verzamelt schadelijke indringers, zoals bacteriën of virussen. Vaak zorgt een prikkel ervoor dat je het slijm ophoest. Je kunt het slijm dan uitspugen of doorslikken. Slijm ophoesten gaat niet altijd gemakkelijk. Soms zit het slijm in de longen vast.
Een virale infectie bij griep of verkoudheid is meestal de oorzaak. De slijmvliezen zijn dan geïrriteerd en gezwollen. Hierdoor produceren ze een ander soort slijm, ook wel taai slijm. Het slijm is vaak dik, wit en kan erg irriteren.

Vastzittend slijm

De grootste irritatiebron bij vastzittend slijm is de neiging om het slijm op te hoesten, zonder dat het loskomt. Soms is de neiging zo sterk of is de hoestbui zo intens, dat je het gevoel hebt dat je moet overgeven. Doordat het vastzittend slijm de ademhaling belemmert, kan een hoestaanval leiden tot hevige benauwdheid.

Kun je slijm bij het hoesten voorkomen?

Vastzittend slijm kun je niet voorkomen, het is een natuurlijke reactie van je lichaam om bacteriën kwijt te raken. Daarom wordt een slijmhoest ook wel productieve hoest genoemd. Wel is het belangrijk dat de hoest snel verbetert om ergere infecties te voorkomen.

Hoesten stoppen

Ben je het vastzittend slijm helemaal zat en wil je de hoest stoppen of de klachten verminderen? Lees hieronder een aantal adviezen om de hoest dragelijker te maken. Ze kalmeren de hoestprikkel en zorgen voor verdunning van het slijm, waardoor je het makkelijker ophoest.

Verzacht de hoest en smeer je keel

Hoestbuien kunnen lang aanhouden, soms zo lang dat je er een droge en zere keel van krijgt. Je kunt de klachten verminderen door voldoende te drinken. Vooral warme dranken werken goed. Daarnaast kun je je keel smeren met honing of drop. Dit zijn producten die verzachtend werken voor de keel.

Maak het slijm los

Zorg voor een schone luchtkwaliteit in huis, dit voorkomt irritatie van de luchtwegen. Daarnaast kun je het slijm in de longen losmaken door te stomen. Stap onder de douche of vul een pan met heet water. Inhaleer de stoom door rustig in te ademen. Wissel hierbij tussen de neus- en mondademhaling. Je ademt in met je neus, en ademt uit met je mond. Je zal merken dat de stoom verlichtend werkt. Ook kun je gorgelen met zout water. Gorgelen vermindert de zwelling van de slijmvliezen en maakt het makkelijker om het slijm af te voeren.

Voedingsadvies bij slijmhoest

Naast het drinken van voldoende water of thee, zijn er een aantal voedingstips die de klachten kunnen verminderen:
  • Eet pittig! Een loopneus na het eten van wasabi of hete pepers? Dan ben je goed bezig. Pittig voedsel werkt als een oplosmiddel voor slijm in de keel en neus. Bepaalde stoffen in pittig eten prikkelen de receptoren in je mond, keel en maag. Die geven een signaal aan de hersenen dat er sprake is van oververhitting, waardoor het lichaam slijm losmaakt in de neus en keel.
  • Dol op zuivelproducten? Melkproducten, kaas en vet voedsel kun je tijdelijk beter niet te veel van nemen. Deze producten vermeerderen de slijmproductie en zorgen ervoor dat het slijm dikker wordt. Voor yoghurt en kwark geldt dit overigens niet.
  • Ontbijt met geroosterd brood. De licht grove structuur van geroosterd brood neemt deeltjes van het slijm mee vanuit de keel naar de maag. Crackers zijn een goed alternatief.

Naar de arts bij langdurig hoesten

Houdt de hoest lang aan, raak je het slijm niet kwijt of heb je hoge koorts? Dan is het belangrijk dat je dit laat onderzoeken bij de huisarts. Slijm dat te lang vastzit, kan zich ontwikkelen tot een soort broedhaard voor bacteriën. Als je dit niet op tijd behandelt, loop je het gevaar dat bacteriën in de bronchiën terecht komen en de luchtwegen ontstoken raken. Dit kan acute bronchitis veroorzaken.
Hoest je geen slijm op, maar heb je wel constant zo’n vervelende prikkel? Dan heb je waarschijnlijk een kriebelhoest. Lees hierover meer in het artikel Prikkelende, droge keel en hoesten? Tips bij kriebelhoest!
Auteur: Iris Broerse
Bronnen: Thuisarts.nl, Zelfzorg.nl, Salusi.nl, Longfonds.nl, Avogel, Kroonhomeopathie.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)