Weleens geprobeerd om onder de dertig km per uur te blijven met uw bolide ?

We zijn een gek land

Het overkomt ons allemaal weleens denk ik dat je een artikel leest waarbij je denkt dat we collectief mesjogge zijn geworden. En nee dan heb ik het dit keer niet over alle moslim-idioterie, hoofddoeken of pooiers van de profeet.

Nee gewoon de autochtone Nederlander. Nou nou Tijl, rustig aan hoor ik u denken… Laat ik het maar uitleggen dan, vandaag valt in het AD te lezen dat “De Fietsersbond” wil dat er binnen de bebouwde kom nog maar dertig mag worden gereden. Goed plan dacht ik eerst, met alle elektrische fietsers, wielrenners en schoolgaande kinderen, doen dus ! Nee dus ! Ze hebben het niet over fietsers, ze hebben het over alle verkeer ! “Want dat kan 100 tot 130 verkeersdoden per jaar schelen”.
Weleens geprobeerd om onder de dertig km per uur te blijven met uw bolide ? Mijn bootje ligt in Noord-Brabant en op weg daar naartoe moet ik een aantal kilometers over een dijk rijden waarlangs enkele gehuchten liggen die de naam gehucht zelfs nauwelijks verdienen. Op zo’n dijk is de maximum snelheid 60 km en dat is natuurlijk terecht. En ja als je dan langs een stuk of wat dijkhuisjes rijdt is dat vervelend voor de bewoners dus plaats men een paar verkeersdrempels en verlaagt men de snelheid naar 30 km. Niks mis mee en gewoon begrijpelijk. Niemand haalt die 30 km maar met 40 km is het leed natuurlijk ook geleden. Iedereen blij en gelukkig.
smiley-1738773_640
Maar nu dus voor alle verkeer 30 km p/u binnen de bebouwde kom. Het eerste dat in me opkwam was dat als we allemaal stil gaan staan er helemaal geen verkeersdoden vallen, misschien moeten we dat dan doen ? Zelfs de kleinste autootjes halen tegenwoordig met enig gemak de 150 km p/u, als je niet harder dan 30 mag kom je slechts sporadisch in je tweede versnelling !
Tijd om eens te kijken wie deze mesjoggenaars zijn, ze zeggen 13,5 miljoen fietsers te vertegenwoordigen. Maar even zoeken levert op dat ze slechts 35.000 leden hebben, 150 lokale afdelingen en 1650 actieve leden en vrijwilligers. Niet bepaald indrukwekkend dus.
biking-1721469_640
De groep fietsers is natuurlijk erg divers, dat gaat van zogenaamde ANWB echtparen in uniseksblur-1281675_640regenpakken en een wegenkaart op het stuur tot schoolgaande kinderen en zich Joop Zoetemelk voelende ‘wielrenners’. En tegenwoordig is er ook nog een categorie bejaarden die op hun elektrische fiets plots fenomenale (en onverwachte) snelheden weten te bereiken. En niet te vergeten de pizzakoeriers die met hun snorscooters al de bijnaam pizzacowboys verdiend hebben, verkeersregels ? Nooit van gehoord !
delivery-guy-1424808_640
De gemiddelde fietser kan er moeilijk van worden beschuldigd veel verkeersinzicht te hebben of dat het zulke voorbeeldige weggebruikers zijn, de meest absurde fratsenfootbridge-49702_640 worden uitgehaald en omdat het een kwetsbare groep is worden ze onder de verkeersreglementen met fluwelen handschoenen aangepakt. Een auto zonder deugdelijke verlichting komt in het algemeen niet ver zonder een stevige bekeuring, een fiets is slechts in zeldzame gevallen behoorlijk verlicht, de pakkans nihil en de boete een lachertje. Verkeerslichten zijn voor fietsers facultatief en fietspaden schijnen tegenwoordig tweerichtingsverkeer te hebben.
Maar in plaats dat “de Fietsersbond” zich sterk maakt dat fietsers een integraalhelm en een beschermend motorpak moeten gaan dragen moet heel Nederland plots nog net niet tot stilstand worden gedwongen !
Nee dat gaat hem niet worden dames en heren van de fietsersbond ! Steek eerst eens de hand in eigen boezem en kom eens met een werkbaar plan, probeer voor de verandering eerst eens na te denken voordat jullie weer met een absurditeit aan komen zetten !
henri-le-smiley-153983_640  Tijl Uylenspiegel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)