ANWB Alarmcentrale: Gun de auto ook even rust

ANWB Alarmcentrale: Gun de auto ook even rust -  ANWB. beeld ANP
ANWB. beeld ANP
Met een volgeladen auto op weg naar een vakantiebestemming en stranden in de hete zomerzon. Het gebeurt bij veel mensen: bij de ANWB Alarmcentrale staat de telefoon tijdens de zomervakantie roodgloeiend.
Op de ANWB Alarmcentrale in Den Haag zijn 170 medewerkers druk in de weer vakantiegangers met autopech en ander persoonlijk leed zo goed als mogelijk bij te staan. In allerlei talen worden gesprekken gevoerd met garagebedrijven, gestrande vakantiegangers en verzekeringsmaatschappijen. „We draaien op volle sterkte”, vertelt de woordvoerder van de ANWB.
„Je maakt de gekste dingen mee”, vertelt teammanager Heleen Kamp. „Laatst belde een meneer die met zijn auto gestrand was in Griekenland. Hij bleek zestien zwerfhonden bij zich te hebben, die hij mee wilde nemen naar Nederland. We hebben niet alleen de auto gerepareerd, maar ook voor eten en water voor de honden gezorgd.”
Alle telefoontjes komen eerst binnen bij de centrale in Assen. Daar worden de dossiers aangemeld en doorgezet naar de Wegenwacht, de Alarmcentrale in Den Haag of naar de steunpunten in Lyon, München en Barcelona. De meeste meldingen gaan over aan hitte gerelateerde pech. „Auto’s rijden duizenden kilometers op een dag. Niet alleen voor mensen, maar ook voor de auto’s is het fijn om even te rusten en af te koelen”, aldus Kamp. De meeste pechgevallen gaan over motorproblemen en komen vooral uit Frankrijk, het populairste vakantieland.
De ANWB krijgt ook dagelijks telefoontjes van mensen die hun telefoon met alle belangrijke gegevens kwijt zijn. „Heel vervelend, maar daar kunnen we helaas niet veel aan doen”, aldus Kamp. Naast autopech komen veel meldingen binnen over maagdarmontstekingen, botbreuken, middenoorontstekingen en infectieziekten. ’‘In sommige landen worden mensen met een oorontsteking in het ziekenhuis opgenomen. Die weten vaak niet wat ze overkomt.’’
Vooral op maandagen is het extra druk, omdat in het weekend de garages dicht zijn.
„Laatst hadden we een meneer met autopech in Frankrijk”, vertelt Kamp. „Om de auto weer te kunnen repareren was een dynamo nodig, maar de garages waren daar dicht. Een van de Nederlandse wegenwachten in Frankrijk (we hebben er twaalf dit jaar) had er nog wel eentje in zijn auto liggen. Die dynamo is toen als een soort estafettestokje doorgegeven door vier verschillende wegenwachten en zo’n 1600 kilometer naar beneden gereisd. Deze meneer kon in zijn eigen auto zijn reis vervolgen. Daar doen we het voor.”

Lees ook:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)