Bank moet inkomen controleren, dit blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid.


Bank moet inkomen controleren

Een bank mag bij het verstrekken van een hypotheek niet blindelings vertrouwen op de inkomensgegevens die de klant geeft. De bank moet zelf controleren of deze gegevens juist en betrouwbaar zijn. Doet de bank dit niet, dan moet de bank de schade door overkreditering deels vergoeden. 
Dit blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. In 2008 sluit een consument zijn hypotheek bij Quion voor een hoger bedrag over tegen een vaste rente van ruim negen procent per jaar. Het gaat om een zogeheten 'self verified' hypotheek, waarbij Quion uitgaat van een 'eigen verklaring' van het inkomen. Een jaar later ontstaat er achterstand in de betalingen, die begin 2012 wordt ingelopen. Datzelfde jaar ontstaat er weer een achterstand.
Eigen verklaring Bij de Geschillencommissie verwijst de bank ter verdediging naar de eigen verklaring van de lener. Daarin staat dat een overschatting van het inkomen betalingsproblemen met zich mee kan brengen. De Geschillencommissie accepteert dat niet. De bank had zelf informatie moeten inwinnen over het inkomen en vermogen van de consument. Was dat gedaan, dan had Quion de hypotheek nooit verstrekt. De bank heeft haar zorgplicht geschonden en te veel geld uitgeleend.In dit geval heeft ook de consument zelf bijgedragen aan de te hoge hypotheek door een veel te rooskleurig beeld te geven. Normaal gesproken weegt een schending van de zorgplicht zwaarder dan een fout van een consument. Maar in dit geval oordeelt de Geschillencommissie anders: de bank en de consument moeten ieder de helft van de schade voor hun rekening nemen.Tegen een niet-bindende uitspraak is in principe geen hoger beroep mogelijk. In dit geval wordt een uitzondering gemaakt en kunnen beide partijen wel in hoger beroep.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)