Voor het eerst is het nu ook mogelijk om zowel de iPhone 8 als de X draadloos op te laden.

Tim Cook presenteert de iPhone X
Tim Cook presenteert de iPhone X © Apple

Apple's nieuwe iPhone X is bijna alleen maar scherm

De gloednieuwe iPhone X is om meerdere redenen een mijlpaal voor Apple. Het toestel markeert het tienjarig jubileum; in 2007 kwam de eerste iPhone uit. Maar belangrijker: de fysieke homeknop is gesneuveld omdat alles moet wijken voor een groot scherm. Maar ja, die prijs.
IPhone X. Zo gaat het topmodel van Apple heten. Er gingen maandenlange speculaties aan vooraf, maar dinsdagavond is het zo ver. Topman Tim Cook laat in een bomvol Steve Jobs Theater het toestel zien aan de zaal. Deze presentatie, zoals gebruikelijk door een groot deel van de aanwezige duizend toeschouwers met enthousiast geschreeuw en applaus begroet, is het logische sluitstuk van de jaarlijkse hoogmis in Cupertino. Kort daarvoor worden onder meer augmented reality-apps, een update voor Apple TV en de nieuwe Apple Watch 3 (met ingebouwd internet) getoond. 

Allemaal leuk en aardig, maar de echte aandacht in de gloednieuwe thuisbasis van Apple gaat vanzelfsprekend uit naar die iPhone X. Allereerst die naam. Het tienjarig bestaan van de telefoon die niet alleen de technologiewereld, maar ook het dagelijks leven veranderde, moet gevierd worden. En dus verlaat Apple dit jaar zijn gebruikelijke ritme waarbij in even jaren echt nieuwe toestellen worden geïntroduceerd en in oneven jaren losjes wordt voortgeborduurd op eerdere modellen. Apple zet er in zo'n geval een 'S' achter. Dit regime aanhoudend, had u dus eigenlijk een iPhone 7S moeten krijgen. Die komt er ook, maar heet ineens iPhone 8: een opgevoerde versie van de huidige 7 in ruwweg hetzelfde jasje.
Nee, het echte nieuws komt van die iPhone X, uitgesproken als iPhone 10. Het eerste wat opvalt, is vanzelfsprekend het ontwerp. Na de allereerste iPhone uit 2007, de hoekige iPhone 4 uit 2010 (de eerste iPhone met ook een camera aan de voorzijde) en de juist weer gebogen, maar minder markante iPhone 6 en iPhone 6 Plus uit 2014, is dit de volgende echte breuk met voorgaande modellen. Dit komt vooral omdat voor het eerst de fysieke homeknop ontbreekt. In plaats daarvan is er een virtuele homeknop als onderdeel van het scherm. 

Gevolg is dat het scherm veel groter is geworden: 5,8 inch ten opzichte van de 4,7 inch van de iPhone 7. Zelfs de grote iPhone 7 Plus moet het met een kleiner scherm doen. Toch is Apple erin geslaagd de afmetingen van zijn toestel een stuk bescheidener te houden dan die wel erg grote iPhone 7 Plus. Apple volgt hiermee de huidige designmode die dicteert dat smartphones het liefst uit alleen maar scherm bestaan. De concurrentie, met Samsung als meest in het oog springend voorbeeld, ging Apple hierin al voor. Over deze grote concurrent gesproken: Apple neemt zijn oled-schermen af van Samsung. Het is voor het eerst dat Apple een toestel van zo'n modern scherm voorziet. Noodgedwongen moet nog worden aangeklopt bij de rivaal uit Zuid-Korea. De voordelen van die schermen: grotere contrasten, zuiniger en de mogelijkheid de randen netjes om het toestel heen te krullen. Uiteindelijk zullen alle toestellen van Apple dergelijke oled-schermen krijgen, maar de dinsdag ook gepresenteerde iPhone 8 moet het nog gewoon met een lcd-scherm doen.

Ontgrendelen

Voor het overige heeft Apple zijn paradepaardje van alles voorzien wat van een modern en duur toestel verwacht mag worden. Voor het eerst is het nu ook mogelijk om zowel de iPhone 8 als de X draadloos op te laden. Tot slot heeft de X aan de voorzijde een 3D-camera die het mogelijk maakt veilig te ontgrendelen via gezichtsherkenning. Aan de achterkant zit een dubbele camera. En o ja, met het toestel kunnen nu ook geanimeerde emoji worden gemaakt: animoji. De iPhone X zal vanaf begin november op de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

Voor al dat moois moet de consument dieper dan ooit in de buidel tasten. De goedkoopste X (met 64 GB intern geheugen) wisselt voor 1.159 euro van eigenaar, waarmee hij heel veel duurder is dan het instapmodel van zijn voorganger. De 256 GB-versie is zelfs 1.329 euro. De concurrentie is fors. De kakelverse V30 van LG bijvoorbeeld, maar vooral de Samsung S8 en Note8: prachtige toestellen tegen een lagere prijs. Voor Apple staat veel op het spel. De fabrikant is voor een groot deel van zijn omzet afhankelijk van de iPhone. Vorig jaar verkocht Apple voor maar liefst 140 miljard dollar aan telefoons. Het marktaandeel van Apple schommelt rond de 15 procent, maar de opbrengsten liggen hoger dan bij iedere andere fabrikant. Gartner-analist Roberta Cozza is niet bang dat de hoge prijs een drempel zal zijn: 'Apple-gebruikers aan de bovenkant van de markt letten niet zo op prijzen. Als ze het nieuwe toestel interessant genoeg vinden, zullen ze die toch wel kopen, zeker als ze alleen op het maandbedrag letten.' Tim Cook kan gerust zijn.

Postuum van de homeknop

Vanaf de allereerste iPhone werd de homeknop gebruikt om altijd te kunnen terugkeren naar het beginscherm. En misschien nog wel belangrijker: diezelfde knop werd vanaf 2013 (bij de 5S) ook ingezet voor Touch ID. Dit is Apple's foefje om met behulp van een vingerafdruk het scherm te ontgrendelen of om bijvoorbeeld betalingen te doen. Maar die knop moet wijken voor het gewenste grote scherm. Wie naar het thuisscherm wil, veegt voortaan gewoon van onder naar boven. Er is dus zelfs geen virtuele homeknop meer, zoals bij de concurrentie. De grote uitdaging is dan: wat te doen met Touch ID? Eerdere berichten maakten nog melding van pogingen om de vingerafdrukscanner onder het scherm op te bergen, maar dat is niet gelukt. In plaats daarvan laat Apple nu inloggen via gezichtsherkenning. De 3D-camera aan de voorzijde moet ervoor zorgen dat dit veilig gebeurt. Het toestel zal niet te foppen zijn met een foto. De kans dat een willekeurig persoon toch een telefoon ontgrendelt die niet van hem is, is volgens Apple 1 op 1 miljoen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)