Bij de iPhone X loopt het 5,8 inch grote scherm nog net niet over de randen heen.

De nieuwe iPhone X heeft geen Home-knop meer. © ANP
Het leek jarenlang dat 700, 800 euro wel de grens was voor een top­smartphone. Maar Apple zette dinsdagavond een nieuwe lijn in het zand: de nieuwste iPhone, de X, krijgt een instapprijs van 1159 euro.
Andere smartphoneconcurrenten durfden zulke vanafprijzen nog niet aan, maar zullen het voorbeeld ongetwijfeld snel volgen. Samsung is al aardig op weg met zijn nieuwste topmodel, de Galaxy Note 8, die net onder de 1000 euro kost.

Met de gebruikte onderdelen of de prestaties van de iPhone X is de prijs niet verklaard. Want de X is goed, maar niet zo'n 14 procent beter dan de Galaxy Note 8. Maar Apple rekent vooral op zijn ontwerp, zorgeloze software en de merkentrouw van de Applefan. 

Desondanks waren deze keer de traditionele hyperlatieven bij Apple­presentaties weer eens op hun plek. De X is in alles een toptelefoon, met dus een topprijs. 

Benen strekken
Het apparaat is (in de VS) twee maal zo duur als de eerste iPhone. Tien jaar geleden brak Apple daarmee de prille smartphonewereld open, om deze jarenlang te domineren. 

Nu moet het merk flink zijn best doen om de ontwikkelingen bij te benen. Zo is nu ook Apple gevallen voor het - nagenoeg - randloze beeldscherm, iets wat Androidconcurrenten al enkele modellen nastreven. 
Bij de X loopt het 5,8 inch grote scherm nog net niet over de randen heen, zoals bij de ostentatieve top-Galaxy's, maar het gevoel geen apparaat, maar een scherm in de hand te hebben, is nu ook bij Apple tastbaar.

Dat heeft ook tot een voor ervaren gebruikers cruciale ingreep geleid: de homeknop is verdwenen, om plaats te maken voor dat scherm. Ontgrendelen gaat vanaf nu via gezichtsherkenning en een veeg over het scherm - ook geen noviteit in vergelijking met de concurrentie. 

Natuurlijk haperde de nieuwe fea­ture eventjes tijdens de presentatie dinsdagavond, maar ook daarin sluit de iPhone naadloos aan bij de concurrentie.

Dat scherm - voor de kenners: haarscherp kleurecht oled - is afkomstig uit de fabrieken van Samsung. Het wordt net als veel andere onderdelen, zoals de processor, ook toegepast in andere topsmartphones - die zo steeds verder naar elkaar groeien.

Bewust zette Apple met de X de presentatie van de nieuwe 'reguliere' iPhone 8-familie in de schaduw, telefoons die met 809 en 919 euro (de grotere plusversie) nog onder het oude prijsregime vallen, evenals de aankondiging van de derde incarnatie Apple Watch (€369), die nu ook zonder telefoon in de buurt werkt.
Bron: Het Parool

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)