De meeste ziekenhuizen noodgedwongen operatiekamers moeten sluiten komende zomer.

Ziekenhuizen doen deze zomer alleen maar 'spoedjes'

Vakantie en personeelstekorten hakken erin

Het wordt een moeizame zomer voor veel ziekenhuizen. Door personeelstekorten en de vakantieperiode wordt er minder geopereerd en lopen de wachtlijsten op.
Uit een inventarisatie van deze krant onder veertien Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de meeste ziekenhuizen noodgedwongen operatiekamers moeten sluiten komende zomer. Geplande ingrepen die geen spoed hebben, zoals orthopedie, gynaecologie, chirurgie en plastische chirurgie worden uitgesteld tot na de vakantie. Dat heeft enerzijds te maken met de vakantiewensen van het personeel - dat net als een deel van de patiënten - tijdens de schoolvakantie vrij wil zijn. Anderzijds kampen de ziekenhuizen met een schreeuwend personeelstekort.

De personeelstekorten in de zorg zijn er al jaren, maar worden wel steeds nijpender. In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis leidt dat tekort deze zomer tot ongeveer 5 procent extra sluiting van de operatiekamers, bovenop de 30 procent van de ok-capaciteit die elk jaar wordt geschrapt om personeel op vakantie te kunnen laten gaan. Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn schroeft eenvijfde van alle operaties terug komende zomer, bij ZorgSaam in het Zeeuwse Terneuzen gaat dat om een kwart, en Bernhoven in het Brabantse Uden stelt de helft van de geplande operaties uit. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven voegt enkele verpleegafdelingen samen. ,,Zo vangen we het personeelstekort op en houden we de werkdruk behapbaar'', licht een woordvoerder toe.

De ziekenhuizen vrezen dat de afdelingen die nu al lange wachtlijsten kennen, zoals maag-darm- lever, allergologie en oogheelkunde de wachttijd nog verder zal oplopen. Spoedoperaties gaan overal door. Tot nu toe heeft de zomerkrapte volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet geleid tot gevaarlijke situaties.
Nijpend
De vereniging maakt zich wel zorgen om de cao-acties die deze week van start gaan. In meerdere ziekenhuizen, van Alkmaar tot Eindhoven, worden doordeweeks zondagdiensten gedraaid, wat betekent dat er alleen spoedeisende incidenten worden opgepakt. ,,Als die acties de hele zomer doorgaan, wordt de situatie nijpender voor de patiënt. Worden gevaarlijke situaties wel opgemerkt?'', waarschuwt Wouter van der Horst, NVZ-woordvoerder.

Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht speelt nog een ander probleem. Tientallen patiënten houden - na hun ontslag - bedden bezet, omdat ze geen thuiszorg of een plekje in het verpleeghuis kunnen vinden.

De ziekenhuizen kampen momenteel met ruim achtduizend openstaande vacatures, een ruime verdubbeling in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een recente analyse van zorginkoper Intrakoop onder 78 ziekenhuizen. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures, waarbij het drie maanden of langer duurt om een kandidaat te vinden, steeg afgelopen jaar zelfs met 39 procent. Het is vooral lastig om specialistische verpleegkundigen te vinden, zoals ok-assistentes. Vaak wordt het probleem opgelost door de inhuur van dure flexwerkers, het zelf opleiden van specialistisch personeel en veel kunst- en vliegwerk van de roostermaker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)