Uitbuiting oudere vaker gemeld.

Het aantal meldingen van uitbuiting van ouderen is in Gelderland in een jaar verdubbeld. Dat komt doordat meer zorgprofessionals er alert op zijn. Ook speelt mee dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Ze lopen daardoor meer risico uitgebuit te worden.
De verdubbeling blijkt uit cijfers van Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en mishandeling. Vaak regelen de daders de geldzaken van een oudere. Als ze hun pinpas hebben of toegang tot hun online-bankrekening, is het eenvoudig geld over te maken naar de eigen rekening.

In Gelderland-Midden (regio Arnhem en Gelderse Vallei) werd vorig jaar elf keer gemeld dat een oudere geld was afgetroggeld. In 2017 gebeurde dit zes keer. Er werd 54 keer advies gevraagd bij een vermoeden van misbruik, tegen 25 keer in het jaar daarvoor.

In Gelderland-Zuid (regio Nijmegen en het rivierengebied) tekent zich hetzelfde beeld af. Het aantal meldingen van uitbuiting steeg van negen naar achttien en het aantal adviesverzoeken ging omhoog van 34 naar 68. Veilig Thuis in de Achterhoek kan geen vergelijking geven, omdat financieel misbruik daar pas sinds dit jaar wordt geregistreerd.

Woordvoerders van Veilig Thuis denken dat de stijging aantoont dat meer mensen alert zijn op uitbuiting, zoals zorgprofessionals, banken en notarissen. Die letten veel meer op signalen en weten beter hoe ermee om te gaan.

Toch lopen ouderen ook meer risico dat hen geld afhandig wordt gemaakt, zegt Miranda Hendriksen, manager bij Veilig Thuis Gelderland-Midden. Dit komt doordat ouderen langer thuis blijven wonen sinds het verzorgingshuis verdwenen is. ,,Ouderen blijven daardoor langer afhankelijk van hun netwerk."

Als kinderen voor een ouder moeten zorgen en ze hebben pijn opgelopen in hun opvoeding, bestaat ook het risico dat die familiegeschiedenis wordt versterkt, aldus Hendriksen. ,,Ze denken: 'Ik heb het toen ook al zo zwaar gehad, ik mag de rekening wel vereffenen'.

Niet alle ouderen willen een einde maken aan misbruik, zegt maatschappelijk werker Michel Heenck van Veilig Thuis. ,,Ze willen de relatie met hun kind niet op het spel zetten uit angst dat er dan helemaal niemand meer op bezoek komt." In dat geval probeert Veilig Thuis het netwerk van de ouderen te vergroten, bijvoorbeeld door hen te stimuleren naar activiteiten in hun buurt te gaan.

Veel meldingen van uitbuiting van ouderen komen van zorgprofessionals die bij hen thuis komen en iets opvalt. Bij ernstige gevallen en als de oudere bereid is aangifte te doen, komt de politie eraan te pas.

Tips of opmerkingen bij dit nieuws of heeft u zelf ervaringen met dit onderwerp? Stuur dan een mail naar wilma.de.cort@persgroep.net.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)