De teek komt weer naar u toe deze zomer.

Close-up van een teek. Foto Getty Images
CLOSE-UP VAN EEN TEEK. FOTO GETTY IMAGES
Moeten we ons zorgen maken over 'horrorteken' en andere beesten? Geen paniek, aldus bioloog Arnold
Van Vliet van de Wageningen Universiteit. Maar blijf wel waakzaam.

Een tekenpiek? Die hebben we net achter de rug, blijkt uit de laatste cijfers op tekenradar.nl. In juni steeg het aantal meldingen van tekenbeten, veelal ook in Gelderland, met 20 procent ten opzichte van het gemiddelde aantal per maand. Afgelopen weken zakte dat aantal weer. ,,Maar nu we een aantal dagen regen hebben gehad en de temperatuur weer stijgt, zul je zien dat het aantal tekenbeten weer zal toenemen", zegt Arnold van Viet, bioloog aan de Wageningen Universiteit en een van de initiatiefnemers achter tekenradar.nl . Met dat meldpunt houden onderzoekers de opmars van de teek in de gaten. En vooral nieuwe verschijnselen, zoals koortsmeldingen na een tekenbeet en de verspreiding van de ziekte van Lyme en andere ziektes.

Op tekenradar.nl is te zien dat er wekelijks tientallen mensen een tekenbeet melden. Niet vreemd, uitgerekend nu - in de zomer - verblijven mensen veel in het gras en de tuin omdat ze aan het kamperen zijn of evenementen als de Vierdaagse en andere festivals bijwonen.

En toen kwam daar afgelopen weekeinde ook nog het zorgwekkende bericht bij dat een razendsnelle, bloed zoekende reuzenteek in Nederland is opgedoken. Een paardenhoudster uit Drenthe heeft meerdere van die opvallend grote teken op haar dieren aangetroffen. Het gaat om een soort 'horror'-variant: de zogenoemde hyalommateek gaat actief op zoek naar mensen en dieren en kan een gastheer wel honderden meters volgen.

De kans dat iemand in Nederland deze zomer een hyalommateek ofwel 'reuzenteek' tegenkomt, is echter vrijwel nihil. De kans dat zo'n teek een ziekteverwekkend virus bij zich draagt, is nog kleiner. Er is geen enkele aanleiding voor paniek, zeggen de deskundigen. Hyalommateken komen uit Afrika en Azië. De afgelopen tien jaar zijn ze ook in Zuid- en Oost-Europa gezien. De teken zijn duidelijk groter dan de volop in Nederland voorkomende schapenteek, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen.

In Nederland krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Vaak is de enige klacht een rode ring of vlek op de huid, maar elk jaar ontstaat bij 1500 mensen meteen ernstigere klachten. Dit zijn bijvoorbeeld zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten. De meeste mensen met de ziekte van Lyme knappen op na een behandeling met antibiotica, maar jaarlijks houden ongeveer 1000 tot 2500 mensen langdurig last van klachten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)