Kabinet: ook met 5G moet leefomgeving gezond en veilig zijn.

Overal in Nederland komen 5G-antennes. Dat moet wel voor alle inwoners veilig zijn, vindt het kabinet.
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) beloofden afgelopen april aan de Tweede Kamer dat het Agentschap Telecom de straling blijft controleren en metingen gaat doen bij 5G-antennes in de publieke ruimte. ,,Het is belangrijk dat de leefomgeving van mensen gezond is.''

Uit een rapport van adviesbureau Stratix blijkt dat al proeven met 5G worden gedaan. Bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam doet provider KPN testen met de zogenoemde 'Mimo-techniek'. Daarmee kunnen grote hoeveelheden data - nodig voor snel internet - veel gerichter naar bepaalde plekken worden gestuurd.

Ook in het buitenland wordt getest met nieuwe 5G-antennes. Zo wil provider Vodafone in het Verenigd Koninkrijk putdeksels in straten voorzien van antennes. Die antennes hebben een bereik van zo'n tweehonderd meter.

Wanneer 5G in Nederland wordt uitgerold, is nog niet duidelijk. Komend najaar presenteert het kabinet een eisenpakket voor telecomaanbieders. De komende jaren worden de frequenties voor het netwerk geveild.

Daarbij speelt mee dat het satellietafluisterstation in het Friese Burum eerst moet verhuizen om 5G boven de lijn Amsterdam-Zwolle mogelijk te maken. In Burum vangen de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD communicatie op van satellieten die boven de evenaar zweven, waarbij ze de frequentie gebruiken die ook voor 5G nodig is. Waarschijnlijk verhuist het satellietstation in 2022 naar het buitenland.

Dit najaar moet ook bekend worden of het Chinese Huawei de apparatuur mag leveren voor 5G in Nederland. De angst bestaat dat de Chinese overheid via de apparatuur kan spioneren en saboteren. Huawei ontkent elke betrokkenheid bij spionage.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)