Doorgaan naar hoofdcontent

Belg worden wordt moeilijker

  • maandag 16 juli 2012, 09u07
  • Bron: belga
  • Auteur:jns
In de Kamer zijn volksvertegenwoordigers van de meerderheid het eens geraakt om de voorwaarden voor het verwerven van de Belgische nationaliteit aan te scherpen. Zo zullen er ook integratievoorwaarden worden opgelegd, stelt Le Soir maandag.
 
Kandidaat-Belgen moeten ook kennis hebben van de taal van het gewest of één van de landstalen en aan sociale voorwaarden - een diploma afgeleverd door een Belgische instelling, een beroepsopleiding van 400 uur, een integratieparcours - voldoen. 

Voorts komen er ook economische integratievoorwaarden: de kandidaat-Belgen moeten de laatste vijf jaar minstens 468 dagen gewerkt hebben, waardoor deeltijds werkenden (voornamelijk vrouwen) en mensen met precaire jobs uitgesloten worden.

Daarnaast voorziet het akkoord in een procedure met twee snelheden voor meerderjarigen die niet in België geboren zijn: een korte procedure van 5 jaar voor de kandidaten die aan de sociale, economische en taalcriteria beantwoorden, en een lange procedure van tien jaar voor de anderen.

Tot slot zal het aantal naturalisaties teruglopen omdat de kandidaten uitzonderlijke verdiensten op wetenschappelijk, sportief of socio-cultureel vlak moeten kunnen bewijzen. Ze zullen ook moeten aantonen dat ze bijgedragen hebben tot de 'internationale uitstraling van België'.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)