'IMF overweegt financiële hulp aan Griekenland te stoppen'
zondag 22 juli 2012 10:30
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt de hulp aan Griekenland te stoppen. Samen met de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt het fonds miljardenleningen aan het noodlijdende Zuid-Europese land.
 Mogelijk krijgt Griekenland geen geld meer

De Europese Centrale Bank (ECB) zou de handen aftrekken van de Griekse bankensector. Daarmee manoeuvreert de centrale bank Griekenland in de richting een faillissement. Of niet?

Commentaar Philip Willems: Politieke blufpoker ECB in chaotisch Griekenland
Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel maandag. Het bericht over Griekenland is zondag al op de website geplaatst.
Volgens Der Spiegel zijn hoge functionarissen in Brussel al ingelicht over het voornemen. De beslissing komt vlak voor de trojka van IMF, EU en ECB een nieuwe inspectie zou houden in Griekenland om te controleren in hoeverre aan de voorwaarden van de leningen wordt voldaan.

Schuld
De staatsschuld moet bijvoorbeeld in 2020 zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen. Dit lijkt niet te gaan lukken.
De PVV wil opheldering over het bericht. De partij overweegt de Kamer terug te roepen van reces, twittert Geert Wilders. De SP en VVD willen ook weten of de berichtgeving klopt.

Failliet
Zonder de hulp van het IMF kan Griekenland op korte termijn niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen. Het land gaat dan failliet. Europese partijen zouden hiermee willen wachten tot het noodfonds ESM in september in werking treedt, om besmetting van andere landen te voorkomen.
In Griekenland konden pro-Europese partijen onlangs een regering vormen. De nieuwe premier Antonis Samaras heeft echter aangegeven dat het land vrijwel onmogelijk aan de eisen van de trojka kan voldoen.

Miljarden
Als het land meer tijd zou moeten krijgen, zou dit de trojka nog eens 10 tot 50 miljard euro kosten. Daar zijn steeds minder partijen toe bereid.
Door de verkiezingen is het land ernstig achterop geraakt met de bezuinigingen en hervormingen die moeten worden doorgevoerd. Zeven tot acht Europese landen, waaronder Nederland, zouden ook overwegen de hulp aan het land op te schorten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)