'Steeds meer Nederlanders hebben betalingsachterstand'

maandag 9 juli 2012 08:21
Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) verwacht dat eind dit jaar 720.000 Nederlanders een betalingsachterstand hebben bij het aflossen van schulden.
Veel mensen hebben geen inzicht in de eigen financiële situatieVeel mensen hebben geen inzicht in de eigen financiële situatie
Volgens het BKR kan 8 procent van de mensen met een een lening niet meer voldoen aan de betalingsverplichting. In 2008 lag dit percentage nog op 6 procent.
Het BKR denkt dat de problemen nog groter kunnen zijn, omdat de achterstanden bij de Belastingdienst, woningcorporaties en zorgverzekeraars niet altijd worden geregistreerd.
Spookschulden
Deze 'spookschulden' zijn gevaarlijk, vindt het BKR, omdat ze niet worden meegenomen bij het afsluiten van een nieuwe lening. Wanbetalers komen op die manier in nog grotere problemen.
De oorzaak van de schulden is volgens het BKR bij veel mensen een slecht overzicht op de eigen financiële situatie.
Geen kennis
Bijna 5 miljoen Nederlanders vinden dat ze onvoldoende kennis hebben van financiële zaken. Budgetvoorlichtingsorganisatie NIBUD adviseert mensen over hoe ze beter met geld kunnen omgaan.
Ook gemeenten zijn verplicht om mensen in financiële nood te helpen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) vindt dat de hoofdverantwoordelijkheid voor het aflossen van schulden bij de consument zelf moet blijven liggen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)