Auto's duurder na 1 oktober

AMSTERDAM - In de Eerste Kamer wordt deze week het begrotingsakkoord voor 2013 onder de loep genomen. Een van de punten is de btw-verhoging van 19 naar 21 procent per 1 oktober.

Dat zou betekenen dat ook auto’s vanaf die datum tot twee procent duurder worden.
In de Eerste Kamer wordt deze week het wetsvoorstel behandeld waarin de fiscale uitwerking is opgenomen van het begrotingsakkoord voor 2013. Een van de onderdelen daarvan is de btw-verhoging van 19 naar 21 procent per 1 oktober, zonder overgangsregeling.
  
Ben je van plan rond deze periode een auto te kopen, let dan goed op: je betaalt btw over je aankoop op het moment dat deze afgeleverd wordt, dus niet op het moment dat je het koopcontact sluit. Concreet: koop je nu een nieuwe auto en krijg je op 1 oktober de sleutel overhandigd, zul je het nieuwe (hogere) btw-tarief moeten betalen. Uiteraard kun je hierover wel afspraken maken met de dealer, maar dit is hoe het formeel is geregeld.
Een praktijkvoorbeeld. Je koopt nu bij de dealer een nieuwe BMW320i voor 36.990 euro. De netto catalogusprijs voor deze auto is 25.520 euro. Hierover betaal je 19 procent btw (4.849 euro), plus een bpm-bedrag van 6.624 euro.
In de nieuwe situatie betaal je 21 procent btw over de netto catalogusprijs: 5.359 euro. De consumentenprijs voor de 320i zou daarmee op 37.503 euro. Je betaalt na 1 oktober dus 513 euro méér dan daarvoor. Geen schokkend getal op zo’n totaalbedrag, maar toch. Het is maar dat je het weet!
Door: Autoweek

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)