Hoogwaterbescherming

Werkzaamheden aan een dijk, bron provincie GelderlandOm Gelderland te beschermen tegen de gevaren van overstromingen van de grote rivieren, voert de provincie een intensief beleid. Het doel is Gelderland bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en hoogwater.
Het beleid voor hoogwaterbescherming is opgenomen in het waterhuishoudingsplan van de provincie. In juni 2008 is de visie ‘Waterveiligheid Gelderland; Gelderse visie klimaatbestendige hoogwaterveiligheid 21ste eeuw’ vastgesteld. De provincie houdt in haar beleid rekening met een sterke toename van de waterstroom door Rijn en Maas en een forse zeespiegelstijging.
Maatregelen
Om Gelderland tegen hoogwater te beschermen, concentreert de provincie zich op de volgende punten:
• meer ruimte bieden aan het water in de rivier
• versterken van de dijken.
Maatregelen worden zo ontworpen dat zij de waarden van natuur en landschap versterken.Dijkverbetering en dijkverleggingen worden samen met de ontwikkeling van steden uitgevoerd.
Samenwerking met Duitsland
Bij de hoogwaterbescherming werken de provincie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu nauw samen met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit doen zij aan de hand van het  Samenwerkingsprogramma 2007-2012. Afstemmen van het Gelderse beleid met de autoriteiten in Duitsland is noodzakelijk om tijdig in te grijpen als grote hoeveelheden water vanuit Duitsland naar Nederland vloeien. Op het gebied van de rampenbestrijding bij hoogwater stemmen de Duitse en Nederlandse grensprovincies de beveiligingssystemen op elkaar af.

Meer informatie
E-mail: post@gelderland.nl


Documenten
  • Gelderse visie op klimaatbestendige hoogwaterveiligheid in de 21e eeuw; vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 17 juni 2008.  (PDF 918 kB)
  • Verklaring over de samenwerking in de bescherming tegen hoogwater tussen de provincie Gelderland en ministers van Nederland en Nordrhein-Westfalen, februari 2007 (PDF 85 kB)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)