Ministerie van Financiën wil hoge brandstofprijzen

Gepost op 29-08-2012 om 16:48 door  | 51 Reacties »
Wat zou een Countach verbruiken?
Hypotheken heb je binnenkort om te kunnen tanken, oliemaatschappijen waren nog nooit zo rijk en de Nederlandse overheid vindt het allemaal wel prima. Een dikke vette accijns en over een ruime maand 21% BTW spekken de schatkist lekker. Hoe duurder een litertje peut, hoe meer geld er naar Den Haag vloeit. En dan mogen we de brandstof ook nog sneller opbranden!
Hoge brandstof- en energieprijzen lijken steeds meer geaccepteerd. ‘De energie raakt op’. Media zeggen het, milieulobby’s leven er op en de politiek maakt zich er niet zo druk om. We zijn nog steeds te druk met buitenlanders, Europa en asfalt om ons over iets banaals als energie te bekommeren.
Oliemaatschappijen varen er wel bij. Zij hoeven de prijzen niet eens te bedenken aangezien één conflict of onzekerheid elders op de wereld meteen voor gigantische speculaties op een litertje zwart goud zorgt. Hoeveel ze ook uit de grond kopen, men koopt het toch wel en dat tegen iedere prijs. We zitten al een tijdje ‘vast’ in deze achtbaan van olieprijzen. De BOVAG wil nu met een variabele accijns prijzen gaan afvlakken. Zo voorkom je al te hoge pieken (en diepe dalen). Een pilletje tegen de misselijkheid en misschien geeft een stabiele prijs (van €1,70) wat rust voor de automobilist. Hier voelt de politiek echter niks voor. Naast overduidelijke eigen financiële redenen gokken ze dat ook de transportsector niet vrolijk wordt van vaste (hoge) diesel- en benzineprijzen.
Wat dan wel? Volgens mij moet de politiek een limiet zetten op het aantal en de hoogte van prijsaanpassingen die oliemaatschappijen per week, maand of jaar mogen doorvoeren. Duitsland en Zwitserland gebruiken al enige regulering op dit gebied. Te vaak gaat de benzineprijs nu ver vóór enige ruwe olieprijsstijging omhoog in afwachting van de zoveelste ‘golfoorlog’. Vervolgens ijlt de prijs een maand na alvorens een bescheiden dieptepuntje te bereiken, waarna weer ergens een boorplatform explodeert en de prijzen weer omhoog schieten.
Bepaalde vrijheden werken bij banken niet. Oliemaatschappijen kunnen er evenmin mee omgaan. De reactie van de BOVAG lijkt goedbedoeld maar pakt het probleem niet aan. De politiek heeft mogelijkheden maar niet door dat het nuttig is een land te ‘stabiliseren’. Centjes die ze op accijnzen mislopen krijgen ze verder via genoeg wegen weer terug. Als iedereen weer kan gaan en vooral rijden waar hij of zij wil. Lekker de Ikea leegkopen met je onzuinige gezinshok. (via nu.nl)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)