Facebook treft pensioenen ambtenaren en zorg

Gerben van der Marel
maandag 20 augustus 2012, 02:27
update: maandag 20 augustus 2012, 08:13
Facebook
Reuters
Nederlandse professionele beleggers zijn geraakt door de koersval van internetbedrijf Facebook. De pensioenfondsen van ambtenaren en zorgpersoneel hebben zeker miljoenen euro’s verloren.
Dat blijkt uit onderzoek van het FD naar hun Amerikaanse beleggingen.
Waarde gehalveerd
De Nederlandse beleggers stapten in ondanks waarschuwingen voor de hoge prijs van het aandeel en de hype rond de beursintroductie.
Facebook maakt de verwachtingen nog niet waar. Afgelopen week tikte de koers het laagste punt ooit aan op $ 19. Facebook ging half mei onder massale belangstelling nog voor $ 38 per aandeel naar de beurs.
Het debacle heeft ambtenaren geraakt in hun pensioen. Een onderdeel van hun pensioenuitvoerder APG had eind tweede kwartaal 330.500 aandelen Facebook, aldus bij Amerikaanse toezichthouders gedeponeerde gegevens. Een pakket van deze omvang was bij de beursgang $ 12,6 mln waard. De waarde is nu gehalveerd.
Zorgwerknemers
Zorgwerknemers bij pensioengigant PGGM zitten in een vergelijkbaar schuitje. Ze hadden eind tweede kwartaal 316.226 aandelen Facebook, een pakket dat bij de huidige koers nog maar $ 6,3 mln waard is.
Woordvoerders van de pensioenfondsen zeggen geen mededelingen te doen over individuele beleggingen. Ze willen niet zeggen of de aandelen voor de hoofdprijs zijn gekocht en of het pakket nog in bezit is. Sinds eind juni, de laatste momentopname, is nog eens een derde van de koers af gegaan.
‘Over timing van aan- en verkopen doen wij geen mededelingen, omdat andere partijen daar hun voordeel mee zouden kunnen doen’, stelt het APG. PGGM: ‘Het is niet in het belang van ons en onze klanten om dergelijke informatie prijs te geven.’
Facebook geen bewuste keuze
Op het totaal geïnvesteerde vermogen van honderden miljarden euro’s heeft het Facebook-verlies van de Nederlandse pensioenfondsen een gering effect. APG is de gelukkige bezitter van meer dan 1,5 miljoen aandelen Apple, blijkt uit meldingen. Apple maakte een ongekende stijging mee en sloot vrijdag op het hoogste punt ooit. Het belang is daarmee ruim een miljard dollar waard.
De Facebook-schade in Nederland beperkt zich niet tot ambtenaren. De beheerder van de pensioenen van Shell-werknemers had eind juni voor bijna $ 2 mln aandelen Facebook (61.472 stuks). Een woordvoerder wijst erop dat Facebook geen bewuste keuze was. Het aandeel zit in een index en een deel van portefeuille volgt deze index. Dat geldt waarschijnlijk voor meer institutionele beleggers.
Kleine pakketten aandelen
Van de Nederlandse bedrijven die gegevens deponeren had Robeco eind juni minstens 250.000 aandelen in bezit met een totale waarde van $ 7,8 mln. Kleine pakketten aandelen Facebook waren eind juni in handen van Rabobank (6459 stuks), Delta Lloyd (8468 stuks) en ING Investment Management (24.248 stuks). Deze professionele beleggers houden de stukken in de regel aan voor klanten. Ook zij weigeren commentaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)