Belastingtip: Fiscale regels voor een kerstpakket
Z24
26-10-2012 | Gepubliceerd 12:39
Klik hier!
De meeste werknemers weten een kerstpakket wel te waarderen. Minder leuk vinden ze het als later blijkt dat ze er belasting over moeten betalen. Let als werkgever daarom goed op de fiscale regels rond geschenken.
De feestelijke decembermaand staat alweer bijna voor de deur. Dit is ook een goede periode om je werknemer te bedanken voor het hele jaar hard werken door het geven van een mooi kerstpakket of een kleinigheid met Sinterklaas. Je wilt natuurlijk niet dat de werknemer over deze geschenken belasting moet betalen. Om dit te voorkomen moet je de fiscale regels goed in de gaten houden.
Geef je bij een verjaardag of een feestdag zoals Pasen, Sinterklaas en Kerst een geschenk aan de werknemer dan moet je over de waarde van de geschenken in principe loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen is het echter ook mogelijk dat de onderneming de belasting voor zijn rekening neemt. Je kunt dan een eindheffing van 20 procent toepassen tot een maximaal bedrag van 70 euro per kalenderjaar. In je administratie zul je dan per werknemer moeten bijhouden wat het totale bedrag aan geschenken in het jaar is geweest.
Kleine verstrekkingen
Komt het totale bedrag van de geschenken boven de 70 euro dan kun je over het meerdere een eindheffing tegen het tabeltarief toepassen. Dit is de zogenoemde eindheffingsregeling voor kleine verstrekkingen. Je mag deze regeling toepassen over een bedrag van maximaal 136 euro per keer en 272 euro per jaar. Mocht je dan nog boven deze bedragen uitkomen dan moet je het meerdere tot het loon van de werknemer rekenen. De werknemer betaalt hier dan wel loonbelasting en premie volksverzekeringen over.
Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk? Stel dat je werknemer alleen met Kerst een geschenk krijgt. Het kerstpakket heeft een waarde van 70 euro en je betaalt dan voor dit kerstpakket die 70 euro en een eindheffing van 20 procent, dus in totaal 84 euro. Stel dat je de werknemer met zijn verjaardag al eerder een geschenk hebt gegeven van 25 euro. Het kerstpakket van 70 euro zal je dan meer gaan kosten. Je kunt over 45 euro (€ 70 - € 25) de eindheffing van 20 procent toepassen en over 25 euro een gebruteerde eindheffing van stel 72,4 procent. In totaal kost dit je dan 93,10 euro. Je moet hier dus wel rekening mee houden bij het geven van een kerstpakket.
Werkkostenregeling
Onder de werkkostenregeling is er geen specifieke regeling voor geschenken opgenomen. Geschenken aan werknemers behoren in principe tot het loon. Je kunt de geschenken echter wel onderbrengen in de vrije ruimte. De hoogte van de vrije ruimte is nu 1,4 procent van de totale fiscale loonsom van je onderneming. Kom je boven deze grens uit dan moet je een eindheffing van 80 procent betalen.
Belastingtip: Dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal
Lees ook:
Klik hier voor alle andere belastingtips

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)