Doorgaan naar hoofdcontent

MKB-Nederland: 'Snijd meer in eigen vlees' (ADV)

22-10-2012 | Gepubliceerd 09:44

De te snelle verhoging van de AOW-leeftijd. Weinig flexibiliteit. MKB-Nederland is verre van enthousiast over de Miljoenennota. Mieke Ripken, woordvoerster van MKB-Nederland en VNO-NCW, legt uit.

Welke lastenverzwaringen voor ondernemers moeten wijken?
"MKB-Nederland is van mening dat er geen nieuwe lastenverzwaringen meer mogen komen. De lasten/belastingen voor ondernemers zijn al veel te hoog, en zeker met de btw-verhoging die per 1 oktober geldt. Voor de verhoging van de btw is compensatie toegezegd, en daar zullen we de partijen aan houden."
Over welke voorgestelde maatregelen is MKB-Nederland te spreken?
"In het algemeen zijn we tevreden over de terugdringing van het begrotingstekort in 2013 tot onder de 3%. Dat is nodig om de financiële stabiliteit van Nederland veilig te stellen. Alleen zou het geld niet enkel moeten worden weggehaald bij de burgers en de bedrijven. De overheid had meer in eigen vlees moeten snijden."
Wat mist u in de Miljoenennota?
"De flexibilisering van de AOW-leeftijd die afgesproken was in het pensioenakkoord. Dat betreuren de werkgeversorganisaties. Helaas wordt er bezuinigd op de vitaliteitsmaatregelen. Los daarvan vormt de vergrijzing ook een uitdaging voor de zorg en voor de arbeidsmarkt, en dat vraagt nog meer aandacht. De AOW-leeftijd komt als het aan de VVD en PvdA ligt al eind 2018 uit op 66 jaar. Vervolgens wordt vanaf 2024 de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Er is voorzien in een regeling voor mensen die eerder hun AOW willen opnemen binnen bepaalde grenzen. Deze verhoging van de AOW-leeftijd is een versnelling ten opzichte van de afgesproken verhoging in het pensioenakkoord. Volgens dat akkoord zou de eerste verhoging pas plaatsvinden in 2020."
Wat moet dat moet?
"MKB-Nederland begrijpt dat de maatregelen uit de nodige bezuinigingen voortkomen. Maar we hadden liever gezien dat er meer tijd zou zijn om pensioen- en AOW-leeftijd met elkaar in overeenstemming te brengen."
De Vierde Dinsdag is een ondernemersplatform van Centraal Beheer Achmea dat de gevolgen van het kabinetsbeleid inventariseert voor ondernemers.
DE VIERDE DINSDAG
Laatste nieuws: homepage

Z24 nieuwsbrief: alle hoogtepunten van Z24 Aanmelden
Tips? Bel 020 - 820 26 10, of mail redactie@z24.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)