Gepubliceerd:
Laatste update: 
18 oktober 2012 18:26
18 oktober 2012 18:27

'Belastingplan schaadt pensioenstelsel'

DEN HAAG - Het deze week gepresenteerde belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen heeft onbedoeld negatieve gevolgen voor het Nederlands pensioenstelsel, stelt het Verbond van Verzekeraars donderdag. 

In het rapport wordt onder meer voorgesteld de aftrekbaarheid van pensioenpremies te beperken tot de salarisgrens van 62.500 euro. Die zogeheten aftopping is volgens het verbond zeer onwenselijk, omdat het alleen op korte termijn voor meer belastingopbrengsten zorgt.
''In de toekomst zijn er dan juist lagere pensioenuitkeringen waarover belasting geheven kan worden en dus versmalt de belastinggrondslag op termijn weer", aldus de verzekeraars.

Hypotheekrenteaftrek

Daarnaast vindt het verbond dat het geleidelijk verlagen van de hypotheekrenteaftrek in het plan onverantwoord is doorgevoerd. Het voorstel om ook de vrijstelling voor spaarhypotheken te schrappen, leidt volgens de verzekeraars bijvoorbeeld tot forse verhoging van de netto-woonlasten en het maakt de fiscale verhandeling van de eigen woning er niet eenvoudiger op.
De commissie-Van Dijkhuizen onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer of de inkomstenbelasting omlaag kan zonder dat dit de schatkist geld gaat kosten. Omdat het rapport nog niet definitief is, bestaat er nog een mogelijkheid de voorstellen verder aan te scherpen.
Door: ANP
  • Deel:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)