'Economie criminaliseert door malafide uitzendbureaus'

woensdag 10 oktober 2012 10:04
Door samenwerking tussen malafide uitzendbureaus en frauderende ondernemers dreigen delen van de Nederlandse economie te criminaliseren. Dit zeggen betrokkenen deze week in Elsevier.
Onder meer de land- en tuinbouw dreigt te criminaliseren (foto ANP)Onder meer de land- en tuinbouw dreigt te criminaliseren (foto ANP)
'Oost-Europeanen worden in Nederland op grote schaal uitgebuit. De overheid zou met een beroep op de Wet Bibob malafide uitzendbureaus moeten aanpakken.'

Commentaar Wierd Duk: Henk Kamp, pak malafide uitzendbureaus aan
Lees het artikel 'Lonender dan drugs' deze week in Elsevier(alleen voor abonnees)

Neem een abonnement opElsevier8 weken voor 8 euro
Dubieuze arbeidsbemiddelaars, die naar schatting honderdduizend arbeidsmigranten uit Oost-Europa bemiddelen, onttrekken jaarlijks zo'n 260 miljoen euro aan belastingen en sociale premies aan de schatkist. In Nederland zijn tussen de vijf- en zesduizend van deze bureaus actief. 

Volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen lopen haar leden door de illegale praktijken van malafide uitzendbureaus jaarlijks 1 miljard euro omzet mis.

Maffia
Sectoren als de land- en tuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de schoonmaak- en transportsector en de bouw dreigen te criminaliseren, als gevolg van de samenwerking tussen dubieuze uitzendbureaus en ondernemers, die wet- en regelgeving overtreden. 

Arbeidsmigranten worden onderbetaald, premies worden niet afgedragen, er worden onrechtmatige inhoudingen verricht voor reis- en huisvestingskosten en er worden willekeurig boetes uitgedeeld. 'In sommige sectoren ontstaan maffia-achtige structuren,' zegt Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP, deze week tegen Elsevier

Huisjesmelkers
De overheid zet steeds hardere middelen in tegen de malafide uitzendbureaus, die in steden als Rotterdam en Den Haag, intensief samenwerken met huisjesmelkers. 

'We hebben te maken met keiharde criminelen,' zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (PvdA, Wonen). Maar inspectiediensten ontbreekt het aan capaciteit. Bovendien melden Oost-Europeanen - het merendeel van hen zijn Polen - de misstanden vaak niet uit angst werk en huisvesting te verliezen.

Invallen
Demissionair minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) heeft invallen aangekondigd bij de 'top-100 van meest malafide uitzendbureaus'. 

Om de verstorende invloed van huisjesmelkers te breken, wil Kamps collegaLiesbeth Spies (CDA, Binnenlandse Zaken) malafide huiseigenaren zwaarder beboeten en aan recidivisten een verhuurverbod opleggen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)