Doorgaan naar hoofdcontent

De olieprijs is vrijdag gekelderd naar minder dan 45 dollar per vat voor de Amerikaanse oliesoort WTI.

Een jaknikker in het Permian Basin olieveld in Texas, Verenigde Staten. Deze week werden cijfers bekend over snel gestegen olievoorraden in de VS.
Een jaknikker in het Permian Basin olieveld in Texas, Verenigde Staten. Deze week werden cijfers bekend over snel gestegen olievoorraden in de VS. © AFP


Olieprijs gekelderd tot minder dan 45 dollar per vat

De olieprijs is vrijdag gekelderd naar minder dan 45 dollar per vat voor de Amerikaanse oliesoort WTI. De prijs van de Noordzee-olie daalde tot 47,60 dollar. Hiermee bevindt de olieprijs zich op het laagste niveau sinds de OPEC-landen in de zomer van vorig jaar een nieuw akkoord sloten over productiebeperking.

Blijf op de hoogte

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
Daarvoor was de prijs zelfs gedaald tot 30 dollar per vat. Dankzij het akkoord volgde een herstel tot 60 dollar per vat. Nu blijkt dat voor veel Amerikaanse producenten van schalie-olie reden te zijn geweest stilgelegde exploratieprojecten opnieuw op te pakken. Deze week werden cijfers bekend over snel gestegen olievoorraden in de VS. Daarnaast lijkt de Chinese economie verder af te zwakken, wat tot een verminderde vraag naar olie kan leiden.
De Chinese economie lijkt verder af te zwakken, wat tot een verminderde vraag naar olie kan leiden
De OPEC-landen hebben samen met Rusland afgesproken de productie in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen. Deze vrijwillige productiebeperking loopt op 30 juni af. De Saoedische olieminister Adeeb Al-Aama meldde vrijdag dat er binnenkort gesproken gaat worden over een verlenging van deze productiebeperking in de tweede helft van dit jaar.

'Met de gegevens die we nu hebben, lijkt een verlenging wenselijk om de markt in evenwicht te brengen', aldus de minister. Experts denken dat een veel ingrijpendere productiebeperking nodig is om de prijs boven de 50 dollar te kunnen handhaven.

Reacties

Populaire posts van deze blog