Kleine verbetering dekkingsgraad pensioenfondsen

Van onze redacteur
maandag 03 september 2012, 17:01
update: dinsdag 04 september 2012, 10:44
Pensioen
Pensioen
Colourbox
De afgelopen maand is de gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen licht gestegen tot 95%.
Dat blijkt uit de pensioenthermometer van HR-adviesbureau Aon Hewitt. De dekkingsgraad per eind augustus steeg daarmee met één procentpunt ten opzichte van een maand eerder. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het eigen vermogen van een pensioenfonds en de pensioenverplichtingen. De vereiste minimale dekkingsgraad is 105%.
Volgens Aon Hewitt lijkt het 'steeds waarschijnlijker dat pensioenfondsen eind dit jaar moeten korten'. Of dat gebeurt, is echter afhankelijk van de methode waarmee pensioenfondsen hun dekkingsgraad mogen berekenen. Verzekeraars mogen namelijk rekenen met de zogenoemde Ultimate Forward Rate (UFR), die een gunstiger rentecurve biedt dan de geldende marktrentes. Demissionair minister Henk Kamp van Sociale Zaken besluit mogelijk later deze maand of pensioenfondsen ook met UFR mogen rekenen.
In dat geval zou de dekkingsgraad volgens Aon Hewitt uitkomen op 100%. Eind juli was dat nog 97%. Gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkten zorgden voor de verbeterde dekkingsgraad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)