Spanjaarden en Portugezen massaal straat op

ZATERDAG 15 SEPTEMBER 2012, 22:06 uur | 903 keer gelezen
MADRID (AFN) - Tienduizenden demonstranten zijn in Spanje en Lissabon de straat opgegaan bijeen als protest tegen bezuinigingen en belastingverhogingen. Tienduizenden betogers kwamen met ruim 1000 bussen naar de Spaanse hoofdstad Madrid.
Tienduizenden betogers kwamen met ruim 1000 bussen naar de Spaanse hoofdstad Madrid. De actie tegen bezuinigingen door de regering was georganiseerd door twee grote vakbonden en 150 kleinere organisaties tegen . De betogers droegen shirts afhankelijk van hun beroep, zoals onderwijzers in groen en zorgverleners in het wit.
,,Ze hebben salarissen verlaagd, belastingen verhoogd. We zijn 20 à 30 jaar teruggezet'', zei de 44-jarige roodgeklede brandweerman Roberto Saldana, die de hele nacht had gereisd vanuit de zuidelijke stad Huelva.
De Spaanse Premier Mariano Rajoy bezuinigt 102 miljard euro tot 2014, om te voldoen aan EU-normen. Dat leidde ertoe dat de ambtenaren nu geen eindejaarsuitkering meer krijgen, wat hen 7 procent van hun loon scheelt. In scholen en ziekenhuizen zijn werknemers ontslagen.
In de Portugese hoofdstad Lissabon waren ruim 100.000 demonstranten op de been. In andere Portugese steden gingen duizenden mensen de straat op. ,,Stop deze regering voordat ze ons land stopt'', was een van de slogans tegen nieuwe belastingverhogingen. ,,Het IMF betekent honger en ellende'', was een andere leus.
De betogers bekogelden IMF-kantoren met tomaten en plastic flessen. Belastingverhogingen en bezuinigingen hebben de Portugese werkloosheid opgejaagd tot boven de 15 procent; wat overigens lager is dan in Spanje, waar de werkloosheid meer dan 25 procent is. De Portugese economie is in de ernstigste recessie geraakt sinds de jaren 70.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe,

Waar blijven fruitvliegjes?

iPhone 15 (Pro)